¨

Lokale borgmestre er enige - sygeplejerskeuddannelse har kæmpe betydning

Arkivfoto. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Det har en enorm betydning, at Holbæk har fået en sygeplejerskeuddannelse. Det vurderer lokale borgmestre.

Det er et år siden, at Absalon slog dørene op for en sygeplejerskeuddannelse i Holbæk.

Og allerede nu må uddannelsen siges at være en succes for hele egnen.

Sådan lyder den enslydende vurdering fra Holbæk Kommunes borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) og borgmesteren i Odsherred Kommune, Thomas Adelskov (S).

Dels har uddannelsen fået flere til at vælge sygeplejerskestudiet til. Dels har man tiltrukket en gruppe lidt ældre studerende til studiet, der ellers ikke så tit ses i faget, siger Christina Krzyrosiak Hansen.

Det er i hvert fald et rigtigt skridt på vejen

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester, Holbæk Kommune

- Vores egn hungrer efter sygeplejersker, og der er mange, som gerne vil tage uddannelsen. Indtil nu har det dog været en nødvendighed at rejse langt, hvis man ville være sygeplejerske, og det har fået mange til at flytte væk - og nok ikke komme tilbage igen, når man var færdiguddannet, siger borgmesteren.

Mange søgte

Uddannelsen i Holbæk slog dørene op i efteråret 2018, og de første studerende er således kun knapt et år inde i deres uddannelse.

Artiklen fortsætter under videoen.

00:59

Elever og ledelsen på sygeplejerskeuddannelsen i Holbæk vurderer, at det første år med den nye uddannelse er gået godt.

Luk video

De store praktikforløb venter stadig, men selvom man endnu ikke har kunnet mærke det på rekrutteringen til de lokale plejehjem og hos hjemmeplejen, så skal det nok komme med årene, vurderer Christina Krzyrosiak Hansen.

- Det er i hvert fald et rigtigt skridt på vejen. Jeg kan ikke sige, om uddannelsen får den betydning, at vi ikke kommer til at mangle sygeplejersker her i området på sigt. Men der er ingen tvivl om, at det bliver lettere for hele området, siger hun.

Uddannelse får folk til at slå sig ned

Det er en vurdering, der deles af hendes borgmesterkollega i Odsherred Kommune, Thomas Adelskov.

- Vi mangler allerede nu sygeplejersker i Odsherred, og vi kommer til at mangle flere. Men perspektivet i den her uddannelse er, at flere her fra vores område søger sygeplejeuddannelsen end tidligere. Og det vil vi mærke med rekrutteringen, siger han.

Han hæfter sig ved, at studietiden typisk er den tid, hvor man etablerer sig og danner familie.

- Vi har erfaring med, at det kan være svært at flytte folk hertil, når ægtefællen samtidig skal have nyt job, og ungerne skal flytte skole eller børnehave. Når uddannelsen er tæt på os, så er det en nærliggende konsekvens, at flere ser det og slår sig ned hos os, siger han, og understreger, at de mange ansøgere bør være en inspiration for lignende områder.

Det er stærkt, stærkt positivt, at så mange har villet søge. Det taler virkelig for sig selv

Thomas Adelskov (S), borgmester i Odsherred Kommune

- Det er stærkt, stærkt positivt, at så mange har villet søge. Det taler virkelig for sig selv, siger borgmesteren.

Flere uddannelser får flere til at uddanne sig

Både Thomas Adelskov og Christina Krzyrosiak Hansen mener, at erfaringen skal inspirere.

- I Nordvestsjælland er vi et af de områder, hvor der er færrest uddannelser. Og det kan vi se på det samlede uddannelsesniveau. Der er mange, der fravælger uddannelse, hvis de skal rejse langt efter det. Og det er altså et problem, siger Christina Krzyrosiak Hansen.

- Det skal også være muligt at få en uddannelse heroppe. I princippet skulle der jo ikke være forskel på Frederiksberg og Holbæk eller Kalundborg. Men vi skal gøre det klogt, og få tiltrukket de uddannelser, som vi for alvor mangler kandidater fra. Lige nu kunne det være en læreruddannelse, som jo et meget stort ønske her i området, siger hun.

Et andet område kunne være, at man flyttede en pædagoguddannelse til området.

- Vi mangler pædagoger, og med den nye regerings planer på området, så er det ikke et behov, der ser ud til at blive mindre. Her ville det være godt, hvis man kunne skaffe nok pædagoger - også her udenfor hovedstaden, siger hun.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App