Livstid for drab på sine børns mødre - forsvarer vil have sagen for Højesteret

Landsretten skruede op for strafudmålingen og idømte en 41-årig mand livstid for to drab. Forsvarer vil prøve Højesteret for tidsbegrænset fængselsstraf.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En enig domsmandsret i Østre Landsret idømte onsdag formiddag Martin Christensen Degn livstid i fængsel for to drab. Den 41-årige mand blev fundet skyldig i med stor brutalitet at have begået drab på sine børns mødre, Line Messerschmidt og Jeanette Rømer Hansen, den 15. november 2019.

Forsvarer Kristian Mølgaard mener dog, at dommen er for streng. Han fortæller til TV2 ØST, at han nu vil prøve at indbringe sagen for Højesteret.

quote Vi er utilfredse med det resultat. Det var ikke det, vi hverken kom efter eller havde regnet med

Kristian Mølgaard, forsvarer

- Vi er utilfredse med det resultat. Det var ikke det, vi hverken kom efter eller havde regnet med. Vi mener, den afgørelse, der var truffet i byretten, var mere rigtig, siger Kristian Mølgaard til TV2 ØST og tilføjer:

- Der mener jeg, at den afvejning, byretten foretog, hvor man dels sagde, der var noget, der trak op – der var en voldsomhed, der trak op – men der var på den anden side også nogen bevæggrunde, der trak ned.

Kristian Mølgaard mener på denne baggrund, at en tidsbestemt straf, sådan som Byretten i Næstved nåede frem til, er en passende straf.

Anklager: En rigtig god dom

Under retssagerne i både by- og landsret er der blevet afspillet adskillige lydoptagelser, der viser, hvordan Line Messerschmidt var udpræget jaloux og optaget af forholdet mellem Martin Christensen Degn og ekskæresten, som hun var sikker på, ikke var afsluttet.

Parret, der fra sommeren 2019 og frem til drabene tog tiltagende mængder af amfetamin, lavede optagelserne under nogle natlige seancer. Ifølge Martin Christensen Degn slog det klik for ham, da Line Messerschmidt fortalte ham, at hun havde fundet en ny mand, der skulle være far for deres børn.

Dette forhold fandt Landsretten imidlertid ikke værende en formildende omstændighed, for Martin Christensen Degns handlinger den 15. november, hvor de to kvinder blev dræbt med kort tids mellemrum.

- Østre Landsret anerkender, at Line Messerschmidt var jaloux, og at hun har sagt, at hun vil forlade dig, men det udgør ikke sådan en særlig følelsesbelastning, at det er en formildende omstændighed. Det er almindelige livsomstændigheder, der ikke berettiger manddrab, lød det fra retsformanden.

Sagen gik videre til Landsretten, efter at dommen blev anket af Statsadvokaten, som ønskede straffen forhøjet til fængsel på livstid for de to meget brutale drab.

quote Det er et almindeligt livsvilkår, at man kan blive forladt af sin partner

Emil Folker, anklager

Ifølge forsvareren er landsretsdommen strengere, end hvad man hidtil har set i lignende sager:

- To forhold så tæt tidsmæssigt og faktuelt forbundne, som tilfælde er her, havde mere afsæt i en tidsbestemt straf, altså en 16-års straf, siger Kristian Mølgaard.

Anklager Emil Folker ser derimod retfærdigheden være sket fyldest med Landsrettens afgørelse:

- Det er en rigtig god dom, der er afsagt i dag med en fængselsstraf på livstid for to meget brutale og også meget bestialske drab på unge kvinder – som også har små børn – som er dræbt med halvanden times mellemrum ved to episoder, siger han til TV2 ØST.

- Det er et almindeligt livsvilkår, at man kan blive forladt af sin partner, og det kan ikke føre til en lavere strafposition. Slet ikke i en sag af den her karakter, så det er jeg meget tilfreds med, siger anklager Emil Folker.
- Det er et almindeligt livsvilkår, at man kan blive forladt af sin partner, og det kan ikke føre til en lavere strafposition. Slet ikke i en sag af den her karakter, så det er jeg meget tilfreds med, siger anklager Emil Folker. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

- Det er også det rigtige resultat, at man i modsætning til byretten siger, der er ikke nogen formildende omstændigheder i den her sag. Det er ikke nogen formildende omstændighed, at en mand bliver ophidset, fordi en kvinde vil forlade ham. Det har man sat en tyk streg igennem fra landsrettens side, at det kan ikke føre til en strafrabat, som man mente det kunne i byretten, tilføjer han.