Landmænd presses økonomisk af kommuner

De venter og venter. Landmændene i regionen kan ikke få de såkaldte miljøgodkendelser – og det koster penge hver dag. Regeringen vil nu have kommunen til at sætte fart på sagsbehandlingen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Anders Olsen er landmand. Men han har en masse tom plads i stalden.

- Lige nu skulle der være 80 køer herinde, siger Anders Olsen.

Han har 140 køer i den store stald. For at få økonomien til at hænge sammen skal have flere.

- Det koster penge hver dag, når der mangler 80 køer i stalden. Man skal ikke være professor for at regne ud, at det koster penge, siger landmanden.
                                                     
I 16 måneder har han været klar til at købe køerne. Men i 16 månederne har han ventet på, at kommunen skulle give ham hans tilladelse - en miljøgodkendelse.

- Det er utrolig frustrerende. Meget frustrerende, siger Anders Olsen.
 
John Harpøth (O) er formand for klima og miljø-udvalget i Holbæk kommune.

Er det rimeligt, at en landmand skal vente 16 måneder på en tilladelse?

- Nej, det er ikke rimeligt. Men der er nogle sager, der tager lang tid. Vi arbejder på at gøre vores sagsbehandling hurtigere. Vi er nyt byråd, som ser helt anderledes på tingene end det forrige, siger John Harpøth.

Landmanden Anders Olsen er ikke alene. I Region Sjælland er der en stor del af sagerne, som tager længere end et år at behandle. I Holbæk er det 16,1 procent, Kalundborg 26,9 procent, Næstved 27,3 procent, Lolland 29,3 procent og Slagelse 50 procent.

- Vi har fokus på problemet. Og vi gør noget ved det, siger John Harpøth.

Regeringen har tidligere slået fast, at det ikke må tage mere end end seks måneder.

- Det er helt uacceptabelt, at man skal vente 16 måneder på en godkendelse. Det er slet ikke acceptabelt, siger regeringens miljøordfører, Eyvind Vesselbo til TV2 ØST.

Nu vil regeringen have kommunerne til at sætte fart på sagsbehandlingen.

- Især nu når vi står i en situation med finanskrise, så må det offentlige ikke være en stopklods for, at man kan få en virksomhed til at løbe rundt. Vi skal have gjort noget ved det her nu, siger Eyvind Vesselbo.

Tilbage i stalden står Anders Olsen..

- Det er mærkeligt, at når man betaler så meget i skat for at kommunen skal hjælpe en, så skal man vente så lang tid på et papir, siger han.