Kunst fremmer integrationen

Mødet mellem kulturer; i Holbæk har de opbygget et malerisk fundament. Unge fra et sprogcenter bliver nemlig undervist i billedkunst af frivillige kunstnere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sådan her staver man til integration i Holbæk: Kunst.

Masser af farver. Historier, der bliver omdannet til streger på et lærred. Samvær med venner. Sådan lyder nogle af ingredienserne på et vellykket projekt i Holbæk.

Et projekt mellem Nordvestsjællands Sprogcenter og Isefjordskunstnerne har nemlig sat fokus på integration. Og her har de valgt kunsten som ramme. For hvordan kan man få forskellige kulturer til at mødes? Og hvordan kan man udtrykke noget af det, der er svært at sige? Det kan man gennem kunst.

- Jeg kan se, at det har betydet meget for dem, at de har fået mulighed for at udtrykke sig gennem kunsten. De kommer alle fra en baggrund, hvor de ikke har været vant til at male i skolen, og nu hvor de har fået muligheden, så er det tydeligt, at de gemmer på mange historier, som kunsten kan være med til at fortælle, siger Britta Oritz, der er formand for Isefjordskunsterne.

Det er Holbæk Kommune, der har støttet projektet økonomisk. Det er unge mellem 15-25 år fra sprogcenteret, der nu har fået mulighed for at stifte bekendtskab med kunsten.

Frie rammer

Til undervisningen er det ikke kun kunsten, der er i centrum. De frivillige kunstnere bruger også deres tid på at tale dansk med de unge, og lære dem om den danske kultur og samfundet.

 - Nogle gange glemmer de næsten, at de taler dansk. Hernede er de helt afslappede, og de føler sig trygge ved situationen og rammerne, siger Britta Oritz.

De unge fra Nordvestsjællands Sprogcenter har fået ti undervisningsgange. Og her har de haft frie rammer til at male lige præcis det, de selv har lyst til. Og det har fået de unge til at åbne op. De har taget imod projektet med åbne arme.

- De arbejder meget hårdt. De går virkelig op i det. Det er også tydeligt at se, at der kommer en ro over dem, når de begynder at male, siger hun.

Og måske den næste Van Gogh gemmer sig i Holbæk.

- Der er virkelig nogle af dem, der har talent for det, siger hun.

Isefjordskunstnerne håber på, at de kan fortsætte arbejdet og samarbejdet. De håber derfor på, at de får flere midler af kommunen, så de kan forlænge projektet.

Samarbejdet mellem Nordvestsjællands Sprogcenter og Isefjordskunstnerne kolliderer den 20.-28. august, hvor der vil være en udstilling på Kulturkasernen i Holbæk.