Kundby-pige blev radikaliseret på en måned

Den 16-årige pige fra Kundby fik kontakt til islamister og blev radikaliseret i løbet af december måned. Det oplyser kilder til TV 2's program Station 2.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nye oplysninger i sagen om den 16-årige pige fra Kundby, der er sigtet for at planlægge terrorangreb, viser, at hun i løbet af bare en måned fik kontakt til yderligtgående muslimer. Det fortæller kilder, som TV 2 har været i kontakt med.

Det fremgår af en gennemgang af sagen i TV2s kriminalmagasin Station2, som har fået kontakt til en række kilder med indgående kendskab til den 16-årige. 

I torsdagens udsendelse kommer det også frem, at Kundby-pigen to gange blev politianmeldt i december og januar for trusler mod elever på Sydskolen i Fårevejle, og at hun, ifølge Station 2's oplysninger, har haft kontakt med flere militante muslimer. De befinder sig angiveligt i udlandet og kan have spillet en vigtig rolle i planlægningen af terrorangreb i Danmark.

Den 16-årige pige blev anholdt den 13. januar. Hun er sigtet for at besiddelse af bombemanualer, forsøg på fremstilling af sprængstoffer og planlægning af terrorangreb på to skoler - henholdsvis Sydskolen i Fårevejle og den jødiske privatskole, Carolineskolen. Også en 24-årig mand er sigtet for medvirken til at planlægge terror.

Svær opvækst

Station 2 har fået kontakt til nogle af den 16-åriges veninder. De beskriver hende som meget usikker, og hun havde ikke let ved at få venner. Hun har haft en vanskelig opvækst med mange flytninger og skoleskift.

En af veninderne fortæller, at hun gik i 8. klasse med den sigtede på Sydskolen frem til sommerferien 2015. Herefterskiftede Kundby-pigen til en anden skole, men de bevarede kontakten. Veninden fortæller, at Kundby-pigen ændrede sig drastisk efter sommerferien, hvor hun var i Tyrkiet.

- Hun var på besøg på skolen flere gange. Hun ville gerne tilbage, men hun følte sig afvist af de gamle kammerater. Mange af dem syntes jo, at hun var blevet lidt mærkelig, siger en kilde tæt på forløbet til Station 2. 

- I løbet af efteråret begyndte hun at tale mere og mere om islam. Og i oktober fortalte hun mig, at hun var begyndt at gå i moske, og at hun var konverteret, fortæller hendes tidligere bedste veninde fra Sydskolen i Fårevejle til Station 2.

Veninden ønsker at være anonym, da hun frygter for konsekvenserne ved at blive indblandet i en terrorsag.

I løbet af efteråret bliver det klart, at pigen fra Kundby gerne vil tilbage til Sydskolen og de gamle kammerater.

- Hun var på besøg på skolen flere gange. Hun ville gerne tilbage, men hun følte sig afvist af de gamle kammerater. Mange af dem syntes jo, at hun var blevet lidt mærkelig, siger en kilde tæt på forløbet til Station 2. 

Trusler mod elever fra Sydskolen

I december 2015 kulminerer konflikten med de tidligere skolekammerater, blandt andet fordi hun ifølge flere kilder ikke var velkommen til en gallafest i januar 2016.

Kundby-pigen blev udsat for mobning på facebook og reagerede med grove trusler mod flere elever på Sydskolen. Da skolen blev bekendt med det, blev truslerne to gange meldt til politiet.

Ud fra den omfattende research skriver Station 2, at politiet og PET flere gange inden anholdelsen har kontakt til Kundby-pigen. Men alvoren bliver først tydelig i begyndelsen af januar, hvor det viser sig, at pigen planlægger flere bombeangreb. Dels mod Sydskolen, hvor hun er sigtet for at planlægge et angreb med en gødningebombe. Tidspunktet for den plan er sammenfaldende med gallafesten på skolen, men bomben blev ikke færdig til tiden, blandt andet fordi hun manglede nogle ingredienser.

Du kan se flere detaljer i Station 2 på TV 2 klokken 20.50 torsdag aften.