Kuk i klimaet - nu blomstrer valmuer på grænsen til november

Den varme eftersommer og det lune efterår har givet gode vækstbetingelser for mange planter. Det ser man blandt andet, når valmuer begynder at blomstre i slutningen af oktober.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Græsset er så småt begyndt at visne, og sommerfrakken er udskiftet med den tykke vinterjakke.

Alligevel står nyudsprungne valmuer her på grænsen til november og troner over græsset og de øvrige urter ved Tempelkrogen nær Holbæk.

quote Normalt ville valmuer og de fleste andre vækster jo stå i dvale nu og vente på foråret

Lars Jalking, natur- og friluftsvejleder

- Ja, det er mere pudsigt end sjovt. Forklaringen er, at det efterhånden er blevet så varmt, at blomsterne kan nå endnu en blomstringssæson før frosten og udtørringen kommer, siger Lars Jalking, der er natur- og friluftsvejleder i Holbæk Kommune, tilknyttet Holbæks Grønne Lunge. 

Burde være afblomstret

Normalt afblomstrer valmuer i juli måned, og derefter bruger de tiden på at modne frøene.

Den varme eftersommer og lune efterår betyder dog, at planterne er klar til at tage chancen for at få endnu et sæt frø klar.

En smukt billede fra Tempelkrogen nær Holbæk taget den 29. oktober. På tersklen blomstrer der valmuer i området.
En smukt billede fra Tempelkrogen nær Holbæk taget den 29. oktober. På tersklen blomstrer der valmuer i området. Foto: Søren Kiehn

- Normalt ville valmuer og de fleste andre vækster jo stå i dvale nu og vente på foråret. Men der har nærmest ikke været en dag hen over efteråret med en dagstemperatur under 10 grader, og det giver bedre vækstbetingelser til planter og dyr, der normalt lever i et varmere klima, siger Lars Jalking.

Stadig flere arter gør det

Han peger på flere andre arter, der som valmuerne blomstrer langt uden for den tid, hvor der normalt er vækstsæson. Han understreger, at der ikke kun er tale om en enkelt særlig situation i år, men at det nærmest er blevet normen i løbet af de seneste 10-15 år.

- Vi ser mange vækster, der oplever at have to blomstringssæsoner. Samtidig har vi set en række planter og dyr fra Middelhavet slå sig ned her i området de seneste år, eksempelvis hvepseedderkoppen. Den blev første gang set i Danmark i 1996 - men nu er det en almindelig edderkop. De klarer sig godt, især fordi vi har en længere periode uden frost, siger han.

Læs også
Delfiner stopper arbejdet på Storebælt
Læs også
Delfiner stopper arbejdet på Storebælt

Han tvivler dog på, at de smukke valmuer rent faktisk når at blive klar med sine frø.

- Temperaturen skal ikke falde ret meget, før den må opgive. Chancen for, at den klarer det, er ikke stor - men måske, siger han.


Nyhedsoverblik