Svinebønder jubler – krise i Asien giver høje priser

Prisen på svinekød er på det bedste niveau i mange år, og det luner hos landets svinebønder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kaj Munck, der driver en svineproduktion uden for Faxe, er glad for sine svin.

Og han er især glad for den pris, de lige nu giver, når de bliver solgt eller slagtet.

quote Vi har aldrig tjent så mange penge, som vi gør nu

Kaj Munch, svineproducent, Faxe

- Vi har rigtig mange penge stående på pluskontoen i stedet for minuskontoen. Det har vi aldrig haft før. Vi har aldrig tjent så mange penge, som vi gør nu, siger han.

Priserne er steget stødt det seneste år, fordi Kina, der producerer store mængder svinekød, er ramt af svinepest.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kaj Munck, der driver en svineproduktion uden for Faxe.
Kaj Munck, der driver en svineproduktion uden for Faxe. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Omkring 200 millioner svin er blevet slået ned alene i Kina, men også store dele af Østeuropa er ramt. Det har gjort efterspørgslen på de danske svin ekstra stor.

- Det betyder på godt dansk, at vi er i bedre humør. Men man har også en købekraft og man behøver ikke spørge banken, om man kan låne 100.000 kroner til at købe nyt staldinventer, siger Kaj Munck.

Svineavler Knud Kjær Knudsen, der er økonomiordfører for brancheforeningen Danske Svineproducenter, skal bladre helt tilbage til 1989 for at finde en pris større end den, han i denne uge kan få for svin til slagteriet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Knud Kjær Hansen, økonomiordfører, Danske Svineproducenter
Knud Kjær Hansen, økonomiordfører, Danske Svineproducenter Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

- Det er uhørt, siger han til TV2 ØST og fortsætter:

- Vi har afregnet omkring 860 kroner og nu 1250 1300 kroner – det var meget hårde tider for et år siden, så det luner og lidt mere til. Det er blevet nem tid at være svineavler.

Svinepest truer

Det eneste, der ifølge Knud Kjær Knudsen kunne sætte en stopper for de gode priser, er hvis afrikansk svinepest kommer til Danmark. 

Sygdommen har spredt sig særligt i Kina, og det er derfor at danske bønder ligenu nyder godt af eksport til Kina, men også resten af Asien.

Så sent som fredag eftermiddag var Beredskabsstyrelsen sendt ud for at fjerne et svin, af frygt for netop svinepest.

Selvom priserne lige nu er høje i Danmark, er prisen i Asien det 4 dobbelte.

- Det eneste, der kunne sætte en stopper for det var hvis afrikansk svinepest kom til Danmark, som har skabet hele det her unaturlige markeder, ville det sætte en stopper og være som at t køre ind i en mur.

Dyrere gris i køledisken

Formand for svineproduktion ved Landbrug og Fødevarer, Erik Larsen, mener at forbrugerne også vil mærke til de stigende priser på svin:

- For forbrugerne tror jeg helt klart der vil komme en prisstigning det er detail handel nødt til i forhold til den indkøbspris de har, men hvor meget, har jeg svært ved at sætte ord på, Erik Larsen

Branchens forventning er at prisen fortsætter med at sige i første halvår, fordi afsætningen til Asien er god i øjeblikket.

- I øjeblikket ser det fornuftigt ud med noteringen. Derfor vil det være fornuftigt at konsolidere sin virksomhed og gøre den mere robust, betale af på gæld eller investere, siger Erik Larsen og tilføjer:

 - I landbrugserhvervet er det afrikansk svinepest største trussel i hele dansk svineproduktion, derfor er jeg også utrolig glad for det hegn, vi har fået sat op, nu skal vi have bortskudt de sidste vildsvin. Fra erhvervets side ofrer vi mange penge, for vask af lastbiler, der kommer til udefra.