Kræver tjek af alle præster i folkekirken

Skal alle præster i den danske folkekirke tjekkes for seksuelle overgreb? Ja, mener en stribe af landets biskopper. Nej, lyder det her fra regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Alle præster i den danske folkekirke skal tjekkes for anmeldelser om seksuelle overgreb. Det er en række af landets biskopper, der vil kopiere den katolske kirkes nye politik. Det forslag møder dog stærk kritik her i regionen.

Bjørn Hundevad og sønnen Sebastian forbereder den store konfirmationsfest i haven i Holbæk. Det gamle legeredskab gyngen bliver symbolsk pillet ned. Det nye forslag om at tjekke alle præster for overgreb, bør også rives ned, mener faren.

- Det er et udtryk for, at man prøver at fedte den af på samfundet. I stedet for at forældre selv tager ansvaret. Det er for nemt at gøre det igen-igen, siger Bjørn Hundevad.

Den lokale præst tvivler også på effekten af at tjekke alle præster.

- Det er overflødigt og en overreaktion, siger sognepræst Karin Andersen fra Skt. Nikolai Kirke i Holbæk.

Hidtil har Kirkeministeriet kun indsamlet børneattester på præster ansat efter 2005, hvor loven om børnattester trådte i kraft. Forslaget om at alle præster skal tjekkes kommer i kølvandet på at en katolsk fra Slagelse er blevet anklaget for overgreb for 20 år siden.

- Børn holder ikke op med at blive misbrugt, fordi man roder rundt efter ting, der skete for 20 og 30 år siden. Det er mere vigtigt at se fremad og forhindre, at det sker i dag, siger sognepræst Karin Andersen.

Formanden for menighedsrådet i Skt. Nikolai Sogn er heller ikke utryg ved proceduren i dag. Hun mener ikke, at der er grund til yderligere tjek af præsterne.

- Det vil bare føre til en masse mistænksomhed lige så snart, man begynder at undersøge alle præster. Hvad ville almindelige mennesker selv sige til at blive undersøgt på kryds og tværs uden nogen forudgående mistanke, siger formanden for menighedsrådet, Hanne Korsby.

En række biskopper har været ude og støtte forslaget. Men biskoppen i Roskilde Stift mener, at man skal tænke det grundigt igennem. Han er umiddelbart betænkelig ved forslaget.

- Jeg er i tvivl om, hvorvidt vi i virkeligheden blvier bedre til at forebygge misbrug på den her måde, siger biskop Peter Fischer-Møller.

Han er bange for retssikkerheden for folk, som er blevet frifundet ved retten. De vil måske kunne miste deres arbejde her mange efter, selvom de blev frifundet for for eksempel 20 år siden.

- Jeg er bange for, at man kan komme til at gøre uret mod folk med en sigtelse, som så er blevet frifundet. I en presset stemning kan man føle, at man bliver nødt til at fyre folk, fordi man gerne vil handle. Men hvis man er frifundet, så ved jeg ikke, om man skal straffe folk tyve år efter, siger biskop Peter Fischer-Møller.

Hjemme i haven i Holbæk mener faren til konfimanden, at forældre selv skal begynde at tage et større ansvar - i stedet for at stole på børneattester og andre dokumenter.

- Det er for nemt at tro, at den hellige gral er velforvaret, fordi der er børneattester. I bund og grund har man selv ansvaret for at holde øje med sine børn og deres omgivelser. Man har vel en slags pligt til at lære deres præst, lærer og fodboldtræner at kende, siger Bjørn Hundevad.


Nyhedsoverblik