Kommuner deler spildevand - renseanlæg til 350 millioner bliver en realitet

Kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune har netop vedtaget, at de vil opføre et fælles renseanlæg med Odsherred Kommune til 350 millioner kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kommunalpolitikerne i Holbæk har onsdag aften besluttet, at et nyt renseanlæg til 350 millioner kroner skal opføres i samarbejde med Odsherred Kommune.

27 stemte for forslaget og to stemte imod.

- Det glæder mig rigtig meget. Specielt er jeg glad for, at det ikke er en helt samlet Kommunalbestyrelse, men næsten. Det er kun Liberal Alliance, der står uden for, siger Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune.

quote Jeg er meget glad for, at vi to kommuner går sammen

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune

Isefjorden får det bedre

Renseanlægget i Fårevejle skal udvides så spildevandet fra en stor del af Holbæk Kommune også ender der.

- Det skal bygges for 350 millioner, og der skal føres ledninger fra Holbæk Kommune herop, og vi skal også have omlagt vores ledninger, siger Vagn Ytte (S), medlem af styregruppen for spildevandsprojektet, Odsherred.

Tre nuværende renseanlæg i Holbæk Kommune skal helt nedlægges. I stedet skal vandet herfra føres op til Fårevejle renseanlæg med rørledninger under jorden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses de tre renseanlæg i Gislinge, Svinninge og  Holbæk, som skal nedlægges. Samtidig kan man se, hvordan man skal lægge rørledninger under jorden og lede vandet ud mod Nekselø Bugten.
Her ses de tre renseanlæg i Gislinge, Svinninge og  Holbæk, som skal nedlægges. Samtidig kan man se, hvordan man skal lægge rørledninger under jorden og lede vandet ud mod Nekselø Bugten. Foto: Grafik - Lonni Christansen

I dag leder både Odsherred og Holbæk Kommuner en stor del af deres spildevand i Isefjorden. Men med de nye planer skal vandet i stedet ledes vestpå ud i Nekselø Bugt.

- Isefjorden får det meget, meget bedre. Iltsvind og andet, som har været kendt, når der er varme somre, det vil dæmpes betydeligt.

VIDEO: Få overblik over planerne om et fælles renseanlæg i Holbæk og Odsherred Kommuner.

 

Borgmester: Holbæk skal være mere grøn og bæredygtig

Netop spørgsmålet om miljøet, er noget der i høj grad optager den socialdemokratiske Holbæk-borgmester.

- Jeg er også rigtig glad for de to fokuspunkter, der er. På den ene side er der den grønne dagsorden, som fylder rigtig meget og på den anden side har kommunalbestyrelsen en naturlig kritisk sans over for økonomien, som glæder mig rigtig meget, siger Christina Krzyrosiak Hansen.

quote Vi har i Holbæk Kommune sagt, at vi vil være en mere grøn og bæredygtig kommune, og det gælder ikke bare os selv – det gælder hele vores egn

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune

Hvor vigtig er miljødelen?

- Det er rigtig vigtigt. Vi har i Holbæk Kommune sagt, at vi vil være en mere grøn og bæredygtig kommune, og det gælder ikke bare os selv – det gælder hele vores egn. At vi nu går sammen med Odsherred Kommune for at lave et samarbejde, hvor vi sætter gang i den grønne omstilling, kigger på Isefjorden og kigger på, om vi kan gøre den mere miljørigtig. Det er jeg rigtig glad for, siger borgmester Christina Krzyrosiak Hansen.

Det er første gang to kommuner her i regionen går sammen om sådan et projekt. Det er dog set andre steder i landet.

- Jeg er meget glad for, at vi to kommuner går sammen om at sige, at det her projekt gavner ikke bare den enkelte af vores kommuner, men begge kommuner. Det synes jeg er at tage ansvar for fremtiden, siger borgmesteren.

DF: 250 kroner per husstand lyder for godt 

Ifølge beregninger skal en husstand i Holbæk betale cirka 250 kroner ekstra i spildevandsafgift. Den ekstra udgift undgår borgerne i Odsherred Kommune. De skal fortsat betale til renseanlægget i Fårevejle via forsyningsselskabet Odsherred Forsyning A/S på samme niveau som førhen.  

quote Det lyder næsten for godt til at være sandt. Hvis det er det, så er det bare med at hakke spaden i med det samme

John Harpøth (DF)

Men 250 kroner i gennemsnit per husstand lyder lidt for billigt, mener kommunalbestyrelsesmedlem John Harpøth (O).

- Det lyder næsten for godt til at være sandt. Hvis det er det, så er det bare med at hakke spaden i med det samme. Men nu er der en analyse, der skal bearbejdes, og der er nogle ministerier, der skal sige ja. Så lad os nu se, siger John Harpøth til TV2 ØST.

- Jeg håber da, der kommer en positiv udmelding. Men prisen er i hvert fald vigtig for mig som politiker og for vores brugere af det her. Vi ser jo år efter år, at der kommer en prisstigning. Sidste år var det 30 procent, men det stiger jo hele tiden.