Kommune: Lad nu være med at gå på usikker is

Holbæk Kommune advarer alle mod at gå ud på isen på fjorden. Det er stadig alt, alt for farligt, understreger de. Også politiet advarer mod at gå ud på isen på søer og hav.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er fristende i det kolde vejr at tage nogle skridt ud på isen på vandet, for at se om den kan bære.

Men lad være med det – det er stadig alt, alt for farligt.

Sådan lyder meldingen fra Holbæk Kommune, der med store bogstaver advarer mod at gå ud på isen.

- Selvom isen kan bære lige ved kanten, så kan den måske ikke bære en meter længere ude. Det er stadig alt for farligt at bevæge sig ud på is på både søer og havet, siger Michael Nybo, der er souschef Vej og Park i Holbæk Kommune. Går man igennem isen, så kan ens liv være i fare.

Voksne gik rundt på isen

Det er blandt andet ved badebroen ved Holbæk Roklub, at mange har gået rundt på isen de seneste dage. Ifølge kommunen er det voksne mennesker, der er ude at lufte hund eller lege med børnene, der går ud på isen.

Men lad være – for det er et farligt signal at sende – også fordi det er særligt farligt at gå ud på fjord og hav, siger Michael Nybo.

- Saltvand kræver længere tid med frost, før det fryser. Samtidig, så betyder havstrømmene, at isen så at sige kan blive slidt tynd nedefra. Det har man ikke en chance for at se, når man går rundt på isen, siger han, og understreger, at han selv ville blive meget ked af det, hvis hans børn gik ud på isen.

Ikke begyndt at måle på isen endnu

Man giver normalt tilladelse til at gå på isen, når den er mellem 13 og 15 centimeter tyk. Men ifølge DMIs beregninger kan vi ikke forvente en istykkelse på mere end fire til seks centimeter i Nordvestsjælland, hvor isen er tykkest.

I Holbæk Kommune er de da heller ikke startet på de formelle målinger af istykkelsen endnu – men regner med at gå i gang med dem i denne uge.

Hvis isen viser sig at være tyk nok, så vil man give tilladelse til eksempelvis at skøjte på en række udvalgte søer i kommunen.

Ulovligt

Ifølge Midt- og Vestsjællands Politi er det ikke bare farligt men også ulovligt at gå ud på isen, før skilte giver tilladelse til det.

De henviser til ordensbekendtgørelsen, der forbyder færdsel på isen, med mindre kommunen har tilladt det. Derfor kan is-vandringer faktisk straffes med bøde.

Umiddelbart er det samtidig tvivlsomt, om det fnår at blive skøjtevejr i denne omgang. De kommende uger byder nemlig på forholdsvis mildt vejr, oplyser DMI.