¨

KL skal undersøge anklager om vanrøgt

Foto: TV ØST

Chok over institution, hvor udviklingshæmmede skal passe sig selv i timevis. Kommune undersøger anklager.

      Holbæk Kommune går i gang med undersøge forholdene på en døgninstitution for udviklingshæmmede i Nordvestsjælland, hvor beboere angiveligt ofte ligger og venter i deres bleer, hvis de da ikke sidder og "tisser igennem" i deres kørestole, uden at personalets kaffepauser afbrydes.

      Det sker efter, at Ekstra Bladet har afsløret forholdene på Skarridsøhjemmet i Jyderup, hvor en medarbejder fra avisen har arbejdet "under cover" som vikar på døgninstitutionen i tre uger. Forinden havde avisen modtaget flere tip om, at beboere på institutionen udsættes for omsorgssvigt.

      Ifølge Holbæks borgmester, Søren Kjærsgaard (V), kommer oplysningerne som en overraskelse.

      - De tilbagemeldinger, vi har fra tilsynsrapporter, brugerundersøgelser og fra antallet af klager, som der ikke har været nogen af siden 2004, giver os på ingen måde et billede af, at der er tale om Danmarks værste institution, siger Søren Kjærsgaard til TV2.

      Holbæk Kommune har bedt Kommunernes Landsforening (KL) om hjælp til at lave en uvildig undersøgelse af forholdene på Skarridsøhjemmet.

      Landsforeningen LEV, der repræsenterer de udviklingshæmmede i Danmark, er chokeret over beskrivelsen af forholdene på en døgninstitution.

      - Det er ganske enkelt forfærdeligt. Selv i det nærliggende statsfængsel bliver folk behandlet bedre, siger LEV's formand, Sytter Kristensen.

      Sundhedsfaglige eksperter vurderer, at der kan være tale om strafbare omsorgssvigt, og socialminister Benedikte Kiær (K) kalder det "rystende", at noget sådan kan ske. Socialministeren har nu bedt om en redegørelse fra Holbæk Kommune og bebuder en opstramning af tilsynet.

      - Jeg forstår ikke, hvordan det kan ske. Men det tyder på, at tilsynet med institutionerne ikke fungerer godt nok. Det er specielt interessant, at det kan gå så galt, når institutionens seneste tilsynsrapport ikke giver anledning til hævede øjenbryn, siger socialministeren til Ekstra Bladet.

      Ansatte og ledere på institutionen har ikke ønsket at udtale sig.

      /ritzau/

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App