Kirkegård vil genbruge gravstene

I Sdr. Jernløse Kirke ved Holbæk vil man genbruge gamle gravsten frem for at smide dem ud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når et gravsted bliver opsagt af de efterladte, har proceduren hidtil været, at den kasserede gravsten køres om på kirkegårdens materialeplads, hvor den bliver afhentet og knust, hvis ikke de pårørende ønsker at beholde den.

Men at ødelægge god granit er både synd og skam. For stenen kan sagtens udnyttes langt bedre til fordel for miljøet, kunden og kirkegården, siger Hanne Steinicke, der er kirkeværge i Sdr. Jernløse Kirke ved Holbæk.

 Det fortæller DR Sjælland.

Ved genbrug kan man slippe for, at skulle have nye sten fra Østasien, hvor arbejdsforholdene mildest talt ikke er gode. Og så bliver miljøet også en stor vinder, når stenene ikke skal transporteres, siger kirkeværge Hanne Steinicke.

- Der er ikke så meget nordisk granit tilbage. Ved genbrug kan man slippe for, at skulle have nye sten fra Østasien, hvor arbejdsforholdene mildest talt ikke er gode. Og så bliver miljøet også en stor vinder, når stenene ikke skal transporteres, siger hun til DR Sjælland.

Genbrug i tidens ånd

Menighedsrådet har drøftet tanken, og har indgået et samarbejde med Rådvad Stenhuggeri, der vil afhente de kasserede gravsten og hugge dem om til nye sten.

Og genbrug af gravsten passer godt i tidens ånd, mener stenhuggermester Stig Andersen fra Rådvad Stenhuggeri, der også samarbejde med flere andre kirker.

- Mange kunder kan faktisk godt lide tanken med, at stenene er genbrugte og ikke går til spilde. Jeg havde frygtet at folk ville have berøringsangst, når de vidste, at det var gamle gravsten. Men det har vist sig at være helt modsat, siger han til DR Sjælland.

Sdr. Jernløse Kirke vil få 10 procent af overskuddet fra salget af de genbrugte sten. De penge kommer til at gå til udvikling og forskønnelse af kirkegården.

 


Nyhedsoverblik