¨

Kirke er totalrenoveret – gjort nutidig og klimavenlig

02:03

Renoveringen af kirken er blevet gjort mulig gennem en donation på små 10 millioner kroner fra A. P. Møller Fonden. Video: Søren Kiehn - TV2 ØST

Den 900 år gamle landsbykirke i Sdr. Asmindrup ved Holbæk er for et større millionbeløb blevet omdannet, så kirken nu følger med tiden.

Set udefra er der ikke forskel på Sdr. Asmindrup kirke fra før og til nu efter tre års restaurering.

Men indenfor er der sket ting og sager. Der er magelige rokokkopuder på gulvet, smart-lys på de gamle kalkmalerier, og der er kommet strøm på orglet og sand i døbefonden

- Der er intet her i huset, der er, som det plejer, siger Hans Thor Olsen, medlem af menighedsrådet i Sdr. Asmindrup Kirke.

Renoveringen af kirken er blevet gjort mulig gennem en donation på små 10 millioner kroner fra A. P. Møller Fonden.

Grøn kirke med internet, lys- og lydanlæg

Plejer er død og begravet i Sdr. Asmindrup - men kirken er genfødt, opgraderet, ny og klimavenlig:

- Kirken her er jo tænkt som en grøn kirke.

Artiklen fortsætter under billedet.

  Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

Varmen kommer fra jorden - på den grønne måde så det nye gulv er lunt - det 900 år gamle hus er gjort nutidigt.

- Der er jo etableret internet, der er etableret lydanlæg, lysanlæg, kraftudtag så vi kan invitere det stærkeste og hårdeste beat-orkester til at spille i kirken, hvis de har lyst til det.

Prædikestol skal på museum

Jeg synes, vi har prøvet på at fjerne mange af de ting, som over århundrede er blevet ført til kirken

Bodil Kirk Sørensen, menighedsrådsmedlem

Opskriften for kirkerummet er: Så rent og brugbart som muligt, og det er kun et spørgsmål om tid, så er prædikestolen også væk. Den kommer på museum.

- Jeg synes, vi har prøvet på at fjerne mange af de ting, som over århundrede er blevet ført til kirken, så man kommer tilbage til et mere roligt og meditativt udtryk, så man får mulighed for at lave nogle ting på en anden måde, siger Bodil Kirk Sørensen, menighedsrådsmedlem.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bodil Kirk Sørensen, menighedsrådsmedlem, mener, at kirken har fået et mere roligt og meditativt udtryk. Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

Koret er ryddet, så der er plads til musikere, og et sort bord med sodavand på er det nye alter.

Nu skal der være dans, teater og yoga

Alt gammelt er flyttet eller helt væk. Uhøjtidelighed er det nye sort i Sdr. Asmindrup

- Den her kirke var jo fyldt med bænke og møbler før. Der var næsten ikke noget plads, og man kunne næsten ikke komme ud med en kiste, siger Von Holst, der er provst og sognepræst i Holbæk Provsti.

Artiklen fortsætter under billedet.

Nu skal der være teater, dans, yoga eller hvad man nu kan gøre med kroppen, siger Von Holst, der er provst og sognepræst i Holbæk Provst Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

- Nu har vi pludselig plads – så skal kroppen bruges. Så skal der være teater, dans, yoga eller hvad man nu kan gøre med kroppen.

Nu har vi pludselig plads – så skal kroppen bruges. Så skal der være teater, dans, yoga eller hvad man nu kan gøre med kroppen

Von Holst, provst og sognepræst i Holbæk Provsti

Det er fristende at falde i svime over de smukke detaljer i det nye rum, men det er det, det enkle giver plads til, der er det vigtigste.

- Meningen er ikke, at det er smart, men meningen er, at det er et anderledes bud på en tidsvarende ramme for kirkeligt arbejde.

Færre bønner og prædikener

Kirkens budskab bliver der ikke pillet ved, men i Sdr. Asmindrup Kirke kan det nye alter også bruges som spisebord, og præsterne kommer ned på gulvet. Biskoppen har sagt god for eksperimentet. Der skal lyttes mere, prædikes og bedes mindre.

- Vi bruger alt for mange ord. Til en højmesse er der syv gange, hvor vi beder bønner. Ritualiserede bønner med fast ordlyd. Det er hårdt en gang imellem for mennesker, der kommer til højmesse. Det oplever vi til dåbsgudstjenester, at det kan blive en lang seance for dem. Det tager ingen ende, siger præst Von holst.

Når vi plejer er jaget på porten kan man hælde sand i døbefonden og bruge den som lysestage - det kræver bare - en aktiv menighed og det er der i Sdr. Asmindrup.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App