Kenneth så folk gå på frossen fjord med revner – nu kommer han med en advarsel

Det bliver aldrig tilladt at bevæge sig ud på isen på fjorde og andre kyststrækninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De seneste ugers kolde vejr har fået vandet til at fryse over hele landet.

Og selvom det kan lokke at komme ud at løbe på isen, så er det forbudt at bevæge sig ud på isen langs kysterne.

Midt- og Vestsjællands Politi understreger mandag i en pressemeddelelse, at det aldrig bliver tilladt at gå ud på fjorde og andre kyststrækninger, der er frosset til.

quote Hvis man ryger igennem og ind under isen ude på fjorden eller i en sø, er der en stor sandsynlighed for, at man ikke kommer op igen i live

Bjørke Kierkegaard, vicepolitiinspektør, Midt- og Vestsjællands Politi.

Det skyldes at strømme og høj- og lavvande gør, at isen aldrig bliver sikker, skriver politiet, der weekenden igennem har sendt patruljer til blandt andet Roskilde Fjord, Nykøbing Bugt og Holbæk Fjord for at kalde borgerne ind fra isen.

- Vi vil gerne appellere til borgernes sunde fornuft. Det er forbundet med alvorlig risiko at færdes på isen, hvis den ikke er sikker - og man risikerer at bringe sig selv og sine børn i fare for at komme alvorligt til skade og i værste fald miste livet, siger vicepolitiinspektør Bjørke Kierkegaard fra Midt- og Vestsjællands Politi i pressemeddelelsen.

- Hvis man ryger igennem og ind under isen ude på fjorden eller i en sø, er der en stor sandsynlighed for, at man ikke kommer op igen i live. Med de meget lave temperaturer går kroppen nærmest øjeblikkeligt i chok, og det er en fuldkommen unødvendig risiko at løbe, siger han.

Gik omkring en kilometer fra kysten

Kenneth Maigaard er luftfotograf og søndag var han på opgave for at tage billeder fra sit fly.

Da han var på vej tilbage mod Holbæk Flyveplads, så han to prikker ude på den tilfrosne fjord.

quote Det er det dummeste, jeg nogensinde har set,

Kenneth Maigaard, luftfotograf.

- Jeg troede først, at det var bøjer, der var frosset fast, fortæller han.

- Men så kunne jeg se, at det var mennesker, der gik dernede.

Kenneth Maigaard cirklede rundt i luften over fjorden nogle gange for at sikre sig, at der ikke var tale om personer, der var kommet i nød ude på isen, men det viste sig at være folk, der gik søndagstur på isen.

- Det er det dummeste, jeg nogensinde har set, siger piloten, der vurderer at der var omkring en kilometer ind til kysten fra det sted, hvor de to personer bevægede sig rundt.

- Og jeg kunne se, at der var en stor flænge i isen omkring 300 til 400 meter fra dem.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kenneth Maigaard troede først, det var bøjer, der var frosset fast i isen, han så.
Kenneth Maigaard troede først, det var bøjer, der var frosset fast i isen, han så. Foto: Kenneth Maigaard

Kenneth Maigaard kunne fra sit fly ikke gøre andet end at dokumentere, at personerne gik ude på isen.

Men da han kom hjem, lavede han et opslag på Facebook, for at gøre opmærksom på, hvor usikker isen ser ud oppefra.

- Jeg er sikker på, at de mennesker på isen ikke kan se de samme svagheder, som jeg kan, eller også er I meget modige. Der er fyldt med våger og sprækker, skriver han i opslaget.

- Jeg håber, at I er kommet sikkert på land igen, og at dette opslag er tankevækkende for mange, skriver piloten.

Artiklen fortsætter under opslaget.

Opslag

Dagen efter oplevelsen er han stadig overrasket over, at nogen vil bevæge sig så langt ud på isen.

- Jeg er skuffet over, at folk kan være så dumme, siger han.

- Der er jo redningsfolk, der kommer til at sætte deres liv på spil, hvis de to skulle falde igennem isen, siger Kenneth Maigaard.

Kan give bødestraf

Hvis politiet iværksætter redningsaktioner, og redningsberedskabet bliver kaldt ud, fordi en borger har bragt sig selv i fare ved at færdes på usikker is, kan man risikere et erstatningskrav for myndighedernes udrykning samt en bøde, skriver Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse.

- Men det her handler dybest set ikke om bødestraffe og erstatningsansvar – det handler om ikke at bringe sig selv og sine børn i unødig livsfare, understreger Bjørke Kierkegaard fra Midt- og Vestsjællands Politi.

- Får vi mange redningsaktioner på samme tid, fordi folk færdes på isen flere steder i politikredsen, er der risiko for ikke at kunne få rettidig hjælp. Så opfordringen fra politiet er helt klar: Er isen ikke givet fri til at færdes på af kommunen, skal man helt lade være.

Tjek kommunens hjemmeside

Mandag siger vejrudsigten snevejr, men herefter lyder meldingen på både tø- og frostvej igen, hvilket gør isen endnu mere farlig og usikker at færdes på.

Politiet opfordrer derfor til, at man tjekker kommunernes hjemmesider og skiltningen på stedet, inden man går ud på isen.

Det er generelt forbudt at færdes på isen ud for kyster, i havne eller på offentlige søer, vandløb, gadekær med videre.

Kommunen kan dog give tilladelse til at færdes på isen, når tykkelsen på isen gør det sikkert. Kravet til isens tykkelse varierer fra kommune til kommune, men ligger på mellem 13 og 18 centimeter.