Kendt barnestjerne gør op med fortiden i en ny bog

En af landets mest benyttede barnestjerner, Jan Priiskorn Schmidt, der bor i Snertinge, fortæller nu med egne ord om en kaotisk tid i filmindustrien.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Jan Priiskorn Schmidt, som de fleste af os kender fra et hav af de gamle, danske film, er i dag blevet 66 år gammel.

I en ny bog, der udkommer onsdag, har han nu besluttet at bryde 45 år væk fra rampelyset for at fortælle om sin tid som en af Danmarks helt store barnestjerner.

En 12 år lang karriere, som blandt andet bød på 24 spillefilm var nemlig mest af alt præget af kaos, usikkerhed og ondt i maven. Nu vil han gerne gøre op med glansbilledet, fortæller han. 

- Det skaber noget uro, det skaber noget utryghed og det skaber noget i et barnesind. Når man forsøger at skabe sin egen personlighed og så bliver man kørt sådan rundt i manegen. Det kan man ikke, lyder det fra den tidligere skuespiller, der i over 30 år har boet i Snertinge uden for Kalundborg.

I store filmroller siden ni-års alderen

Jan Priiskorn Schmidt landede sin første filmrolle, da han var ni år gammel, og kom siden i store roller i blandt andet Min Søsters Børn, Sommer i Tyrol, Flådens Friske Fyre med datidens helt store skuespillere.

Men han brød sig aldrig om al den opmærksomhed, der fulgte med. Han gjorde det, fordi familien ønskede, han fortsatte i filmindustrien.

- Jeg havde ondt i maven altid, panikangst. Når den forbandede telefon ringede tænke man, uh, nu skal jeg til det pjat igen, lyder det.

"Livet er en oplevelse"

I dag er Jan Priiskorn Schmidt folkepensionist, men et par gange om ugen arbejder han som p-vagt i Holbæk. Han er stadig ikke meget for opmærksomhed, kameraer eller interviews og i 45 år har han undgået enhver form for kontakt med medier. Nu forsøger han dog i sin nye bog at gøre op med fortiden.

- Altså mit liv er sådan en rutsjebanetur, ikke. Det går op, det går ned og det kilder i maven og det gør ondt i hovedet og dit og dat, men tag det med forhelvede, det er en oplevelse.

Bogen om Jan Priiskorn Schmidt udkommer onsdag. Du kan møde den tidligere skuespiller ved diverse bogsigneringer i landsdelen den kommende tid.

Se mere her.