Kapløb med tiden - to måneder til at finde redningsplan til naturskole

En enig kommunalbestyrelse har onsdag aften besluttet at give naturskolen i Holbæk en ny chance.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Holbæk Naturskole og de mange får dyr lov til at overleve – i hvert fald et par måneder endnu.

En enig kommunalbestyrelse gav onsdag aften naturskolen en ny chance - en ny frist.

quote Jeg har allerede haft det første møde med interesserede

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune

Håbet er, at kommunen og forskellige samarbejdspartnere kan lave en redningsplan. Den skal være på plads, når Økonomiudvalget mødes den 19. februar 2020.

- Efter denne sag er kommet frem, har flere kommunalpolitikere fået henvendelser fra eksterne samarbejdspartnere, der har vist interesse for at gå ind i projektet, sagde borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) ved aftenens møde.

I dialog med socialøkonomiske virksomheder

Faktisk besluttede politikerne allerede ved kommunalbestyrelsesmødet i september at indlede en redningsaktion for naturskolen og de cirka 80 sikahjorte. Politikerne håbede på, at eksterne samarbejdspartnere ville træde til.

Kommunen har været i dialog med socialøkonomiske virksomheder som Sidesporet, Udveje og Østagergaard. Uden noget resultat. Men nu prøver politikerne altså igen.

- Jeg har allerede haft det første møde med interesserede. Og man skal selvfølgelig passe på ikke at love for meget. Men jeg gik fra mødet ret optimistisk, og vi har aftalt et nyt møde i januar, lød det fra Christina Krzyrosiak Hansen (S), der opfordrede alle interesserede til at henvende sig med løsningsforslag.

K, LA og R er klar til større økonomisk støtte

Med beslutningen onsdag aften bliver der ikke investeret mange kommunale kroner i en ny redningsplan. Kommunen vil fortsat give 30.000 til driften af det store område. 

Desuden åbner politikerne op for at bruge yderligere 50.000 kroner. Det er penge, der er sat af til at afvikle dyreholdet, hvis skolen lukker.

Men måske bliver der alligevel åbnet lidt for kommunekassen. Konservative, Liberal Alliance og Radikale er parate til større økonomisk støtte.

quote Vi synes naturskolen er vigtig at bevare

Emrah Tuncer (R), byrådsmedlem

- Vi synes naturskolen er vigtig at bevare. Vi er ikke parat til at afvikle den. Og hvis der skal findes lidt penge, er vi klar til det, sagde Emrah Tuncer (R).

Han blev suppleret af Michael Suhr (K).

- Der er 30.000 borgere bare her i Holbæk by, der kan få et fantastisk tilbud.  Det bør vi kunne finde penge til, sagde han.

Enhedslisten: Nemt at slynge om sig med store forslag

Michael Suhr (K) rullede sig i det hele taget ud som en passioneret advokat for naturskolens overlevelse. Han opfordrede sine politiske kolleger til at drømme stort:

- Vi skal udvikle den til noget nyt i samarbejde med foreninger, ungdomsskolen, skoler og andre interesserede. Måske kunne det blive et miljø- og natureksperimentarium? Det må efter min menig godt koste noget, hvis projektet er godt nok, fastslog Michael Suhr (K).

Det udløste en tør kommentar fra Enhedslistens Karen Thestrup Clausen (Ø).

quote Det er så nemt at slynge om sig med store forslag

Karen Thestrup Clausen (Ø), byrådsmedlem

- Det er så nemt at slynge om sig med store forslag. Det er letkøbt. Det koster altså noget. Det seneste tal er omkring 2,4 millioner kroner, sagde Karen Thestrup Clausen (EL), der understregede, at Enhedslisten gerne vil bevare naturskolen – men ikke for enhver pris.

Og der skal findes en del penge bare for sætte området i stand. Dyrehegn og bygninger trænger til ordentlig omgang. Kommunen vurderede i september, at det kommer til at koste i omegnen af et par millioner kroner at tilkalde håndværkerne.

Stor lokal debat

Skolens fremtid, og ”afviklingen” af dyreflokken – som det hedder i det kommunale sprog – har vakt stor, lokal debat. Afvikling betyder i realiteten, at dyreflokken på cirka 80 hjortedyr risikerer at blive aflivet, hvis det ikke lykkes at få en anden dyrepark til at overtage dem, hvis naturskolen lukker.

Der er ved at blive stiftet en forening, ”Foreningen for Bevarelse af Holbæk Naturskole”, der vil kæmpe for at bevare skolen som et tilbud for kommunens børn og unge.

Kommunen overdrog i 2010 Holbæk Naturskole til Nordvestsjællands Produktionshøjskole, som også er kendt som NV-Pro.

Produktionshøjskolen forpligtede sig til at passe dyr og vedligeholde områdets mange faciliteter for skolebørn og spejdere.

Men produktionsskolen gik konkurs i maj i år. Det betød et stop for alle aktiviteter i området. Siden har kommunen stået for pasning og fodring af de mange dyr. Og den har betalt regningen.