Julekalender lærer 2.400 skoleelever om lokalhistorien

I Odsherred og Holbæk Kommune forsøger kirkerne at give skoleelever viden om deres lokalområde gennem en lokalhistorisk julekalender.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De fleste skoleklasser får læst højt af en julekalender her i december.

I Odsherred og Holbæk Kommune er det dog ikke en hvilken som helst julekalender, skoleeleverne får at høre.

115 klasser fra de to kommuner følger nemlig en julekalender, der handler om lige netop deres lokalområde.

Skal gøre eleverne interesserede

Det er Kirkerne i Vestsjællands SkoleTjeneste, der står bag kalenderen med titlen Julemysteriet, som har til formål at gøre eleverne interesserede i den lokale historie.

Derfor foregår historiens handling blandt andet i områdets kirker, men også ved andre seværdigheder rundt omkring i det nordvestligste af Sjælland. 

Pia Lykke Kongsgaard er en af forfatterne bag Julemysteriet.
Pia Lykke Kongsgaard er en af forfatterne bag Julemysteriet. Foto: Ida Kristensen - TV ØST

- Vi har lavet den her julekalender, fordi vi gerne gøre børnene nysgerrige på deres lokalområde. Vise dem, at der er en hel masse spændende historier rundt omkring i området, og give dem tilknytning til kirkerne selvfølgelig, fortæller Pia Lykke Kongsgaard, der er konsulent hos Kirkerne i Vestsjællands SkoleTjeneste, og en af forfatterne bag kalenderen.

Nærmiljøet giver nærvær

Lige præcis det med, at historien foregår lige rundt om hjørnet er vigtigt for børnene, fortæller Lisbeth Klint Olrik, der er lærer på Nordskolen i Egebjerg.

- Det der med, at man kommer rundt steder, som man faktisk nemt kan komme til, og hvor man måske har været eller har familie, der bor. Det gør det mere nærværende for dem, fortæller hun.

Og ikke nok med, at stederne er virkelige. Faktisk er personerne i julekalenderen også taget fra det virkelige liv, og derfor kan eleverne være heldige at møde eksempelvis kirkepersonalet fra landsbykirken i Holmstrup, når de bevæger sig rundt i lokalområdet.

Ikke sidste gang

Forfatter Pia Lykke Kongsgaard er stolt over, at historien er blevet så udbredt.

-  Det føles stort, at der sidder næsten 2.400 elever og hører på den her historie, siger hun.

Og det har givet hende blod på tanden.

-  Det er jo sådan en succes, så vi vil da gerne prøve at følge op. Det er tanken, at vi laver en ny igen til næste år, siger hun.


Nyhedsoverblik