Holbæk

It-fejl rammer valget - tilforordnede måtte bruge papirlister

En it-fejl betød , at en række valgsteder i Holbæk Kommune måtte opgive at bruge det specialdesignede system til valg. I stedet bruges papirlister. Nu virker systemet dog igen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De store mapper med navne og CPR-numre måtte tirsdag morgen i gang igen i Holbæk Kommune ligesom til valg i gamle dage.

Det særlige system, der ellers hjælper med at scanne valgkort og krydser vælgerne af på listen, var nemlig nede fra morgenstunden, da den bagvedliggende datafil til softwaren fra KMD ikke fungerede, oplyser kommunen til TV2 ØST.

quote Der var lige lidt rust, som vi skulle have banket af

Maj Hafstrøm, valgsekretær

It-systemet hedder Systemvalg, og det virker tilsyneladende fint i andre kommuner. Men i Holbæk Kommune er meldingen dog, at datafilerne i systemet ikke virker. Filerne er ifølge kommunen leveret af KMD.

- Vi er nu overgået til det, som hedder manuelt valg. Det vil sige et papirvalg som i gamle dage. Det gav lidt ekstra ventetid fra morgenen og måske lidt længere køer. Og så håber vi, at vi kan overgå til Systemvalg senere på dagen, lød meldingen fra presseafdelingen i Holbæk Kommune kort efter 8.30.

Nedbrud skaber køer

Flere steder i kommunen var ramt af problemerne - også på stemmestedet Elværket i Holbæk, der er et af de største stemmesteder i kommunen.

Her har man dog klaret situationen uden større problemer, selvom der var kø.

- Efter en halv times tid stod det klart, at systemet ikke kom i luften, og så skiftede vi til de gamle valgbøger, fortæller Maj Hafstrøm, der er valgsekretær på Elværket.

Populært sagt så afvikles valget nu ligesom i de gamle dage.

- Der var lige lidt rust, som vi skulle have banket af, og det tager lidt længere tid at få vælgerne igennem valglokalet, fordi vi skal bladre op i mapperne, fortæller hun.

Det var en central beslutning i Holbæk Kommune at man skiftede til det manuelle valg. Omkring klokken 11.00 lykkedes det dog at komme tilbage til Systemvalg.

Skaber irritation blandt vælgerne

Det manuelle valg har hele tiden været en mulighed - en plan B, hvis de tekniske systemer svigter. Og det er faktisk her, at de mange informationer på valgkortet for alvor giver mening.

- På valgkortet står der, hvilket bord du skal gå hen til, når du kommer. Når vi kører med det normale system, så er det lige meget. Men når vi afvikler et manuelt valg, så er det rigtig vigtigt, fordi det passer til de mapper, der er på bordet, siger hun.

Hun oplyser, at vælgerne var lidt trætte af forsinkelsen.

- Alle forstår jo, at der er lidt knas med teknikken, så det går stille og roligt. Men mange havde valgt at komme tidligt for at undgå at stå i kø. Og nu ender de så i en kø, fortalte hun omkring klokken 10.00 tirsdag.

Når man som vælger ankommer til et manuelt valg, så skal man oplyse navn og fødselsdato - og ens valgnummer skal så kontrolleres på valglisten, der er i mapperne. Derefter får man de to stemmesedler.

- Vi uddeler bolsjer i køen. Så glider det hele lidt lettere, sagde Maj Hafstrøm tirsdag.

Valgstyrer: -  Det er pinligt

Valgstyreren Rasmus Brandstrup Larsen fra valgstedet i Regstrup i Holbæk Kommune er til hverdag medlem af kommunalbestyrelsen for Venstre.

Han kalder nedbruddet pinligt for KMD.

- Vi fik en halv times forsinkelse, fordi de ikke havde styr på det. Nu står folk i kø 15-20 minutter. Det havde ikke behøvet at være sådan, hvis systemerne havde fungeret, siger han.

Han tilføjer, at der generelt er god stemning i valgkøen.

- Stemningen er god - og folk tager det med godt humør. Jeg håber ikke, at det har indflydelse på stemmedeltagelsen. Jeg håber, at alle får stemt, siger han. 

Kede af fejlen

KMD oplyser, at driften i Holbæk snart burde være helt normal.

- Cirka 1.000 valgsteder bruger digitale valglister, og i forbindelse med åbningen af landets valgsteder kan der være lidt opstartsvanskeligheder med teknikken. Her til morgen gjaldt det for seks valgsteder i Holbæk Kommune. I det store hele er starten på valgdagen forløbet fredeligt og efter planen, og fra KMD’s side er vi glade for at understøtte valget med den afgørende digitale infrastruktur., siger Anne Rosa Simonsen til TV2 ØST.

DEL: