¨

Isabella vejer for meget: - Jeg bliver drillet og vil gerne tabe mig

Der er også plads til smil. Isabella Rasmussen og hendes mor Trine Rasmussen er glade for at være tilknyttet enheden for overvægtige børn og unge på Holbæk Sygehus. Foto: Katja Kafling - TV2 ØST

Isabella Rasmussen er et af de mange børn, som går til kontrol på Holbæk Sygehus. Hendes læge mener, at hun og mange andre svigtes af systemet.

- Jeg vil godt blive lidt tyndere, så jeg ikke bliver drillet så meget, siger Isabella Rasmussen.

Hun er 10 år og bor sammen med sin familie i Ruds Vedby. Det er især i skolen, at drillerierne står på. Noget som både den 10-årige pige og hendes mor er rigtigt kede af.

Jeg ved, hvor svært det er, og hvor ked af det, man kan blive

Trine Rasmussen, mor til Isabella Rasmussen 

- Nogle gange kommer andre børn med lidt spydige kommentarer, som for andre måske ikke betyder så meget. Men når man selv er opmærksom på, at man er lidt for stor, rører det en rigtigt meget, siger Trine Rasmussen om sin datter.

Hun er selv overvægtig og har, ligesom sin datter, været det, fra hun var barn. 

- Jeg har selv gået de ting igennem, da jeg var på hendes alder, så jeg ved, hvor svært det er, og hvor ked af det, man kan blive, siger Trine Rasmussen og giver sin datter et kram.

Samtalen om vægt og drillerier får tårerne frem. For overvægt er svært at tale om. 

- Fra en til ti, så er det ni, siger Isabella Rasmussen. 

Artiklen fortsætter under videoen.

01:23

Isabella Rasmussen og hendes mor kæmper begge med overvægt.

Luk video

Overlæge: Politikerne stikker hovedet i busken 

Isabella Rasmussen og hendes mor er tilknyttet enheden for overvægt for børn og unge på Holbæk Sygehus. Her går de til kontrol hos overlæge Jens-Christian Holm, der er ude med kritik af politikerne.

Han mener, at familien Rasmussen og tusindvis af andre borgere bliver svigtet af Christiansborg, når overvægt ikke bliver nævnt med et ord i den nye sundhedsreform. 

Jeg synes, at dem, der betaler prisen, det er borgerne. Børn og voksne, der ikke får den hjælp, de har brug for

Jens-Christian Holm, overlæge, Holbæk Sygehus 

- Sundhedsreformen nævner jo slet ikke overvægt. Så når WHO siger, at overvægt er en af de største trusler mod folkesundheden, og vi så har et regeringsudkast, som slet ikke inkluderer det, så kan jeg slet ikke forstå det, siger Jens-Christian Holm, der foruden arbejdet med indtil videre 4000 overvægtige børn på sygehuset, er forfatter til 52 videnskabelige artikler om overvægt.  

Artiklen fortsætter under billedet. 

Isabella Rasmussen får målt blodtryk. 'Det siger fint ud,' siger overlæge Jens-Christian Holm.  Foto: Katja Kafling - TV2 ØST

Han mener, at politikerne i bred forstand svigter befolkning, når de ikke prioriterer arbejdet med at behandle og forebygge overvægt.

- Hvis vi mener, at vi bor i et velfærdssamfund, hvor vi drager omsorg for vores borgere, og vi har en af de største helbredsproblemstillinger nogensinde, og man så vælger at stikke hovedet i busken som en struds på savanen, så synes jeg, at al logik brister. 

- Og jeg synes, at dem der betaler prisen, det er borgerne. Børn og voksne, der ikke får den hjælp, de har brug for, siger Jens-Christian Holm, og opridser at 9 pprocent af alle tilfælde af kræft, 35 procent af alle tilfælde af hjertekarsygdomme og helt op til 85 procent af alle tilfælde af type 2 diabetes skyldes overvægt.  

Tobias' hjernetumor gør ham tyk 

Det er ikke kun almindelig overvægt, der bruges for få kræfter på, mener Jens-Christian Holm.

I hans ambulatorium kommer også børn som 14-årige Tobias Pohl, der er blevet opereret for en hjernetumor tre gange. Tumoren er stabil lige nu, men områder i hjernen er blevet ødelagt, så Tobias' krop ikke længere kan regulere sin vægt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tobias Pohl (i midten) går også til kontrol på Holbæk. Han har en hjernetumor, der påvirker hans vægt.  Foto: Katja Kafling - TV2 ØST

- Hvis jeg spiser en kebab, og en af mine klassekammerat gør det samme, og vi så slet ikke bevæger os den dag, så tager han måske ikke på, men jeg for eksempel tager et halvt kilo på, som Tobias Pohl forklarer.

Han spiser sundt, dyrker motion og undgår i stor udstrækning slik og kage. Alligevel stritter kroppen imod. Ligesom Isabella Rasmussen er han glad for at komme på Holbæk Sygehus hos Jens-Christian Holm. 

Det er rigtigt betryggende at komme her. De ved så meget

Kristian Pohl, far til Tobias Pohl 

- Hvis man bare tager til lægen eller sådan noget, så får man en kostvejleder. Vi prøvede i hvert fald at følge det, men vægten stak helt af, siger Tobias Pohl, imens hans far nikker: 

- Det er rigtigt betryggende at komme her. De ved så meget, og Jens-Christian Holm er meget direkte. Vi får nogle gode, konkrete råd, vi kan bruge til noget, siger Kristian Pohl. 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App