Ingen vil have danske Y-tog

Tidligere solgte vi gamle danske tog i Østeuropa. Nu står de i stedet og ruster på de danske sidespor, indtil de bliver hugget op, eller brændt af som det i Holbæk forleden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For få år siden gik lokalbanernes gamle Y-tog som varmt brød til landene i Østeuropa. Og prisen var så høj, at de danske jernbaneklubber frygtede, at de mere end fyrre år gamle tog ville forsvinde ud af landet, uden at de fik råd til et togsæt.

Nu ruster togsættene i stedet op på et sidespor i Holbæk, mens graffiti og hærværkslysten ungdom har påbegyndt ophugningen på stedet. Det skriver DR Sjælland.

Polakkerne vil nemlig ikke længere have dem, fortæller pressekoordinator i Regionstog, Ole Munk Plum.

  - Nu har de i stedet fået EU-tilskud til selv at bygge moderne togsæt som vore LINT-tog på licens, siger han.

Indtil for ganske få år siden gik de brugte tog til Østeuropa til priser omkring 200.000 kroner per togsæt. Nu er der kun ophuggeren, som vil have dem. Og det betyder, at tæt op mod tyve overflødige Y-tog-sæt fylder op på sidesporene, hvor de venter på den sidste korte rejse til skærebrænderen.

Efter at Regionstog nu har fået levet de sidste af de nye LINT-togsæt, så har Y-togene fremtiden bag sig på Sjælland, fastslår Ole Munk Plum.

  - Vi kan ikke bruge dem længere. De har tjent os godt i de mere end fyrre år, hvor de har kørt på sjællandske lokalbaner. Men nu er tiden løbet fra dem, siger han. Det ene af togene bliver i øvrigt nemt at hugge op. Det var nemlig dér ilden opstod, da der forleden var brand på Holbæk Station.