Indlagte børn får nyt interaktivt legegulv - doneret af 85-årig sygeplejerske

På Holbæk Sygehus kunne børn og voksne afprøve et helt nyt interaktivt legegulv. Gulvet er givet som en gave fra en gammel sygeplejerske.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange børn er vant til at spille timevis på en iPad. Det gælder også for de børn, der er indlagt på børneafdelingen på Holbæk Sygehus.

Men som noget nyt har de nu fået en kæmpe, stor alternativ form for iPad. Børneafdelingen har nemlig fået et stort interaktivt legegulv til børnene.

- Det er lidt ligesom en iPad. Det er bare overført til gulvet, og man bruger bare sine fødder frem for sine fingre, siger Lisbeth Nugaard Holm, afdelingssygeplejerske på børneafdelingen på Holbæk Sygehus.

quote Det er lidt ligesom en iPad

Lisbeth Nugaard Holm, afdelingssygeplejerske, børneafdelingen, Holbæk Sygehus

Legegulvet går under navnet Active Floor, og det er tre gange fire meter stort. Her kan børn i alle aldre spille en lang række forskellige spil som for eksempel fodbold og vendespil. Der sidder et kamera i en projektor i loftet, der registrerer børnenes bevægelser. 

Torsdag blev legegulvet så indviet af børn, voksne og resten af afdelingens personale.

- Det er et gulv, der spejler sig på gulvet, hvor man så kan spille spil på det. Der sidder en computer oppe i loftet, som gør, at spillet på gulvet kan bevæge sig, siger Lisbeth Nugaard Holm.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er SMILfonden, der har sørget for, at man på Holbæk Sygehus nu kan få glæde af legegulvet.
Det er SMILfonden, der har sørget for, at man på Holbæk Sygehus nu kan få glæde af legegulvet. Foto: Thomas Danielsen - Holbæk Sygehus

Gulv doneret af gammel sygeplejerske

Børneafdelingen har fået gulvet takket være en stor donation fra en tidligere afdelingssygeplejerske.

quote Det ser ud til, at børnene får meget ud af det (gulvet, red.), så det er kun godt

Sonja Engen Lomholt, tidligere afdelingssygeplejersker og privat donor

85-årige Sonja Engen Lomholt har nemlig doneret 100.000 kroner til den velgørende forening SMILfonden.

Sonja Engen Lomholt har selv arbejdet i 40 år på en af sygehusets andre afdelinger. Hun håber, at hendes donation kan give de syge børn og deres forældre mere glæde i hverdagen.

- Jeg er glad for at kunne give dem (børneafdelingen, red.) noget, frem for at staten tager det hele, siger Sonja Engen Lomholt.

- Det ser ud til, at børnene får meget ud af det (gulvet, red.), så det er kun godt, tilføjer hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses 85-årige Sonja Engen Lomholt, der har doneret 100.000 kroner, så sygehuset har kunne få et interaktivt legegulv.
Her ses 85-årige Sonja Engen Lomholt, der har doneret 100.000 kroner, så sygehuset har kunne få et interaktivt legegulv. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

At den store donation netop kommer fra en af Lisbeth Nugaard Holms gamle kolleger, bringer smilet frem hos hende.

- Det er helt fantastisk, at hun har tænkt på os på børneafdelingen, siger Lisbeth Nugaard Holm.

- Det sjove er, at jeg er gammel her på Holbæk Sygehus. Jeg har været elev og er opvokset her. Så jeg kan huske Sonja, da hun var afdelingssygeplejerske på afdeling L. Og at hun nu har tænkt på os på børneafdelingen på sit gamle sygehus, bliver jeg bare glad over.

- Sjovt at have noget fritid

En af dem, der selv har prøvet gulvet, er 10-årige Freja Borg Petersen fra Kalundborg. Hun har både prøvet et dansespil og et andet spil, hvor man skulle slå monstre ihjel.

- Jeg synes, det er sjovt, og det er også sjovt at have noget fritid, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Freja Borg Petersen er patient og synes, det er sjovt at spille spil på det interaktive legegulv.
Freja Borg Petersen er patient og synes, det er sjovt at spille spil på det interaktive legegulv. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Også Wendy Hein er glad for det nye legegulv.

- Jeg har brugt meget tid med at spille på gulvet om aftenen, hvis jeg ikke kunne sove, så det er dejligt, siger hun.

Hun kan godt mærke, at det ikke altid er lige fedt at være indlagt på afdelingen.

- Det er lidt irriterende, når der kommer læger. Men ellers er det fint nok, siger hun.  

Har ventet to år på legegulv

Det er SMILfonden, der har sørget for, at man på Holbæk Sygehus nu kan få glæde af legegulvet.

De gør meget ud af at skabe arrangementer, som giver syge børn og deres familier en pause fra sygdom og ikke mindst nye fællesskaber.

Udover Holbæk har de sørget for at syv andre børneafdelinger har fået et interaktivt legegulv. Og de kan se, at det virker og skaber mere liv på afdelingerne.

- Vi kan bare se, hvor meget glæde der kommer af det på en børneafdeling. Det at kunne give det her legegulv, har været et ønske fra Holbæk i to år. Mn vi skulle lige finde pengene og have en privat donor med til at give det. Nu ligger gulvet her, og det skal det forhåbentligt gøre i mange år og give børnene nogle gode stunder. Det er vildt fedt, siger Sisse Fisker, direktør i SMILfonden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Afdelingssygeplejerske Lisbeth Nugaard Holm glæder sig over, at der er nogen, der tænker på de indlagte børn på Holbæk Sygehus.
Afdelingssygeplejerske Lisbeth Nugaard Holm glæder sig over, at der er nogen, der tænker på de indlagte børn på Holbæk Sygehus. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Vil have børn ud af sengen

Det er personalets håb, at gulvet kan få flere af de indlagte børn ud af sygesengen og røre sig, mens de venter på at blive undersøgt.

quote Jeg bliver også lidt rørt over, at folk tænker så langt

Lisbeth Nugaard Holm, afdelingssygeplejerske, børneafdelingen, Holbæk Sygehus

- Det betyder rigtig meget, at vi har noget tidssvarende, og som er spændende, så vi kan lokke de syge børn ud af sengen og komme i gang og dermed også blive hurtigere rask, siger Lisbeth Nugaard Holm.

Ifølge afdelingssygeplejersken er det meget vigtigt, at de får hjælp udefra til at skabe nogle aktiviteter og adspredelse på afdelingen, så tiden på sygehuset kommer til at handle om andet end medicin, lægebesøg og blodprøver.

- Jeg bliver også lidt rørt over, at folk tænker så langt, at man skal gøre noget, der skaber glæde og adspredelse for indlagte børn. Det er næsten det, vi har allermest brug for, fordi når man er indlagt, er der rigtig meget ventetid. Man venter på lægen, på blodprøven, at få svar og at få lavet nye undersøgelser siger hun.