¨

Ikke flere penge til behandlinger i år

Foto: TV ØST

Det er ikke sjovt at blive syg i slutningen af året, for der er ikke flere penge at behandle patienterne for, blandt andet på Børneafdelingen i Holbæk

Det skriver DR Sjælland.

På afdelingen skubber man alle ikke akutte børn til først at blive behandlet i det nye år, så i øjeblikket er ventetiden oppe på 2-3 måneder, selv om den kun bør være 1 måned, siger overlæge Jan Færk.

Martin på 2 år har i længere tid været sløj og døjer med hyppig hovedpine, derfor har hans læge henvist ham til nærmere undersøgelse på Børneafdelingen i Holbæk. Men Martin kan først få en tid den 22. februar, til stor frustration for hans far Fared Mersal.

- Et barn på to år skal ikke vente så lang tid. I Afrika kan man komme til læge i løbet af en uge, men her i Danmark kan vi hjælpe alle mulige i andre lande, men vi kan ikke hjælpe vores egne børn. Jeg forstår det ikke og jeg ved ikke, hvad jeg skal stille op, siger han til DR Sjælland.

Normalt har patienter ret til at blive henvist til et andet hospital, hvis de ikke kan komme i behandling indenfor en måned. Men behandlingsgarantien hjælper ikke børnene, for der findes ikke privathospitaler for børnesygdomme, og de andre offentlige sygehuse har samme problemer som i Holbæk, fortæller overlæge Jan Færk.

- Det er et problem, når børn skal vente 2-3 måneder på behandling, for det kan hæmme dem i deres vækst, hvis en sygdom ikke behandles med det samme, siger Jan Færk.

Han har det derfor dårligt med at være tvunget til at sende sit personale på afspadsering, fordi der ikke er penge til andet end de mest nødvendige behandlinger.

- Hvis vi bare behandler løs uden hensyn til budgettet får vores afdeling et underskud på flere millioner, og det må vi heller ikke, så mister jeg min stilling siger Jan Færk.

Når pengene er brugt op, inden året er omme, skyldes det, at regeringen ikke har givet regionerne penge nok til at leve op til behandlingsgarantien på en måned, mener Sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen (Soc.).

S og SF fremsætter derfor et lovforslag i denne uge om at lave differentieret behandlingsgaranti, så kun de alvorligste sygdomme skal behandles indenfor en måned, mens mindre alvorlige sygdomme kan vente to måneder, fortæller DR Sjælland.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App