Holbæk

Hver anden borger satte kryds ved Christina: - Det er ikke rigtigt gået op for mig endnu

Vi har spurgt borgere, kampagnelederen og baglandet og en politisk modstander, hvad årsagen til Christina Krzyrosiak Hansens (S) succes er.

Næstflest personlige stemmer i hele landet og den største personlige stemmeandel internt i en kommune overhovedet.

Jo, Christina Krzyrosiak Hansen – eller bare Christina, som de kalder hende i Holbæk – fik noget nær en jordskredssejr, da der i tirsdag blev sat krydser til kommunalvalget.

quote Jeg har haft meget let til tårer de seneste par dage, men gode tårer

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester, Holbæk Kommune

Hun får lov at blive i borgmesterkontoret efter nytår med den viden, at knap 46 procent af samtlige krydser i Holbæk Kommune er sat ud for hendes navn. Og det er svært at begribe, selvom borgmesteren nu har haft et par dage til at sunde sig.

- Det er ikke rigtigt gået op for mig endnu. Det kommer i små bidder – så kan jeg sidde henne i min sofa eller gå en tur op i Ahlgade, og så kan det lige ramme mig – wow, det er virkelig vildt. Jeg har haft meget let til tårer de seneste par dage, men gode tårer, siger Christina Krzyrosiak Hansen til TV2 ØST.

Selvom borgmesteren med egne ord ikke har en skabelon for succesen, så har hun alligevel et bud på, hvad der kan være medårsag til det forrygende valg.

- Jeg har forsøgt de sidste fire år at fortælle tingene så særligt, som jeg overhovedet kan. Altså kommunikere meget og fortælle borgerne, hvordan går det – både da vi var landets fattigste kommune, og da vi ikke var det mere – og også bare om de små problemer, kommunen står med i dagligdagen, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Vi mødte i dag Christina Krzyrosiak Hansen i hendes hjem til en snak om tirsdagens valg.
Vi mødte i dag Christina Krzyrosiak Hansen i hendes hjem til en snak om tirsdagens valg. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

To stemmer og en omgang ros

Noget – måske endda meget – har Christina Krzyrosiak Hansen i hvert fald gjort rigtigt. Det er indtrykket, når man snakker med borgere i Holbæk Midt. På det lokale valgsted fik den socialdemokratiske spidskandidat 51,2 procent af de knap 4.000 afgivne stemmer.

- Jeg synes, hun har gjort det okay de første fire år – og fordi, hun er så ung, syntes jeg, hun skulle have en chance mere, siger Bo Rasmussen fra Holbæk.

- Hun klarer det ganske flot. Det kan man ikke sige andet. Indrømmet – jeg har ikke stemt på hende – men jeg respekterer den måde, hun har gjort det på. Meget veltalende og imødekommende ung kvinde, som nok skal nå langt, siger Jane Lynggaard fra Holbæk.

- Hun har klaret det så flot. Hun er sej. Jeg havde ikke meget tiltro til, at en på 24 år kunne klare det – men det synes jeg, hun har gjort rigtig godt, siger Mette Jørgensen fra Holbæk.

Artiklen fortsætter under billederne.

Bo Rasmussen fra Holbæk.
Bo Rasmussen fra Holbæk. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST
Jane Lynggaard fra Holbæk.
Jane Lynggaard fra Holbæk. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST
Mette Jørgensen fra Holbæk.
Mette Jørgensen fra Holbæk. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

I baglandet har de også et bud på, hvorfor Christina Krzyrosiak Hansen endnu engang får borgmesterkæden om halsen.

- Hun er nærværende, dygtig, og hun har bidraget til, vi kunne vende økonomien i Holbæk Kommune og tingene glider bedre nu. Og hun har været synlig. Det, synes jeg, er rigtig vigtigt, siger Celina, der er medlem af socialdemokratiets ungdomsafdeling, DSU, i Holbæk.

- Jeg synes virkelig, hun har bragt lokalområderne nærmere Holbæk. Det føles mere som en hel kommune, efter hun er blevet borgmester.

Også ros fra politiske modstandere

Med 19 mandater i kommunalbestyrelsen har Socialdemokratiet absolut flertal og kan sidde på det hele, men det vælger de ikke at gøre - i stedet satser borgmesteren på det brede samarbejde. Derfor er formandsposterne i kommunens udvalg fordelt blandt hele kommunalbestyrelsen – også oppositionen.

- Vi er jo mange forskellige partier i kommunalbestyrelsen. Og jeg tror, det, der kendetegner gode beslutninger, er, at man får lyttet til alle partier og får taget alle partier med rundt om bordet. Fordi hver især har vi vores ideologiske ståsted – men når vi gør tingene sammen, så har vi bare så utrolig meget, vi kan byde på, siger borgmesteren.

Og den beslutning er de glade for også til højre for midten.

- Jeg er glad for, Christina følger det eksempel, som vi har sagt hele vejen gennem valgkampen, at vi gerne vil et bredt samarbejde hen over midten, siger Rasmus Brandstrup Larsen (V), der også er blevet genvalgt til kommunalbestyrelsen.

quote Jeg har været enormt heldigt, for mit drømmejob har jeg genvundet

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester, Holbæk Kommune

Han er desuden – ligesom de fleste – imponeret over borgmesterens valg, som ifølge Rasmus Brandstrup Larsen er hendes, mere end det er Socialdemokratiets.

- Det er helt vildt, og det er rigtig flot gået af Christina. Det er ikke socialdemokraterne som sådan, men det er Christina, der har fået et rigtig flot valg, og det skal hun have et stort tillykke med.

Lige her, lige nu

Men selvom skuldrene kan sænkes lidt for en stund, så er der ifølge den genvalgte borgmester stadig masser af arbejde forude.

- Mine ambitioner er tårnhøje på vegne af Holbæk Kommune. Og jeg tror, det er vigtigt, vi fortsætter den retning, vi har lagt. Der skal holdes styr på økonomien. Det har været min vigtigste opgave de sidste fire år, og det bliver det også de næste fire år, siger hun.

Og derfor skal man heller ikke spekulere på, om det socialdemokratiske stjernefrø mon kaster borgmesterkæden fra sig og tager mod Christiansborg, hvis den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, skulle ringe og tilbyde en ministerpost. Det er ikke det, Christina Krzyrosiak Hansen drømmer om.

- Folk kan have så travlt med at have ambitioner på ens vegne – det er også det, jeg oplever nu. Og jeg har været enormt heldigt, for mit drømmejob har jeg genvundet. Det, jeg elsker, hver eneste dag jeg står op om morgenen, det er at være borgmester for Holbæk Kommune. Det er ikke bare noget, jeg siger, det mener jeg, siger hun.

- Så jeg har ikke planer om alt mulig andet, for så vil jeg kunne bevare at være til stede lige her, lige nu. Og jeg tror i virkeligheden, at det, der går galt for mange politikere, er, at de lægger planer for så utrolig mange år frem, at de glemmer at være til stede lige der, hvor de er nu – og det går ud over borgerne. Så jeg har lovet mig selv, at jeg vil være til stede lige her, lige nu – de næste fire år. 

DEL: