¨

Huse i Tuse slår revner

Foto: TV ØST

Flere husejere i Tuse oplever alvorlige skader på deres huse. I følge dem skyldes det en grundvandspumpning få hundrede meter væk.

Revner i husmuren og paneler der gaber. Beboerne på Kløvervænget og Risvænget i Tuse ved Holbæk har den sidste måned oplevet, at jorden er forsvundet under dem.

Husejerne er ikke i tvivl om hvorfor. Der bliver i øjeblikket pumpet enorme mængder grundvand væk for at gøre klar til en pumpestation i forbindelse med en ny udstykning få hundrede meter fra villakvarteret. Det, mener husejerne, er skyld i, at vandlommerne under deres huse svinder ind. Og det rykker på husene, så de slår revner.

Bygherren står med ansvaret
Den lokale bygherre Niels Kjølby er meget ked af situationen. Som bygherre påtager han sig ansvaret, men han mener, han har handlet efter den rådgivning, han har fået.

Bygherrens rådgivende ingeniørfirma, Niras, afviser ifølge Nordvestnyt ikke, at skaderne på husene kan skyldes grundvandspumpningen, men det kræver en større undersøgelse at få afklaret.

For 25 år siden var der en lignende situation, hvor et hus på netop Risvænget fik skader i forbindelse med en grundvandspumpning. Den episode havde beboerne håbet, Holbæk Kommune havde undersøgt, før de gav byggetilladelsen. Hos kommunen beklager de problemet og henviser til, at de ikke havde fået information om risiko for skader eller tidligere sager, da de gav bygherren tilladelsen.

Tilbage står husejerne på Kløvervænget og Risvænget med frygten for, at de selv skal stå for udbredningen af skaderne, og at de nu er stavnsbundet med huse, der ikke kan sælges.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App