Hovedsigtede i terrorsag skal fortsat sidde varetægtsfængslet

Syv personer skal fortsat sidde varetægtsfængslet i terrorsag fra Holbæk, har retten tirsdag besluttet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De fire mænd og tre kvinder, der i tre uger har siddet varetægtsfængslet, skal forblive i politiets varetægt, mens terrorsagen med rødder fra Holbæk efterforskes yderligere. 

Ved et retsmøde tirsdag ved Retten i Holbæk fik seks af dem forlænget deres fængsling til den 25. marts. Den syvende person, en af de tre kvinder, var ikke til stede. 

Hun havde ifølge TV2 ØST’s oplysninger på forhånd indvilget frivilligt i at få forlænget sin varetægtsfængsling.

Alle syv er sigtet efter straffelovens paragraf 114, stk. 1, der også bliver kaldt terrorparagraffen.

Nedslåede blikke og hænder i håndjern

Kort efter retsmødes begyndelse besluttede dommeren, at mødet skulle foregå bag lukkede døre, og den præcise sigtelse er derfor stadig ikke offentligt kendt.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Midt- og Vestsjællands Politi har dog tidligere fortalt, at der er tale om en særdeles alvorlig sag, og at der er blevet ”gjort bekymrende fund” ved en række ransagninger i bl.a. Holbæk, hvor der er fundet kemikalier og komponenter, der kan bruges til at fremstille sprængstoffer.

Denne formiddag var første gang, pressen fik lov til at se de hovedsigtede i sagen. Én efter én blev de hentet ind i retslokalet. Alle iført enten håndjern eller transportbælte. Og under massiv bevogtning af et stort opbud af politibetjente, der bar skudsikre veste og våben. Håndjernene fik de sigtede lov til at få af, da de skulle sidde ned.

Læs også
Brødre, søstre, par og forældre - tre familier er involveret i terrorsag fra Holbæk
Læs også
Brødre, søstre, par og forældre - tre familier er involveret i terrorsag fra Holbæk

De seks, der var mødt op i retten, blev på skift vist hen på plads ved deres respektive forsvarsadvokater, og flere måtte under retsmødet have hjælp fra en tolk til at forstå, hvad der blev sagt i retten.

En enkelt af de sigtede, en ung kvinde, skjulte ansigtet ved hjælp af sin hætte og sad også flere gange med ansigtet begravet i hænderne. Resten af de sigtede sad blot og ventede på retsmødets start med nedslåede blikke og hænderne i skødet.  

En af politiets aktioner foregik i Apotekerhaven i Holbæk.

Flere protester mod lukkede døre

Ved retsmødets start anmodede anklagemyndigheden om, at dørene blev lukket, og dermed at pressen skulle forlade lokalet. Anklageren henviste til, at det endnu er tidligt i efterforskningen, og at der er oplysninger, som af hensyn til den videre efterforskning ikke bør komme til offentlighedens kendskab.

Det var flere af de sigtedes forsvarsadvokater dog uenige i. 

Én påpegede blandt andet, at PET og politiet allerede har afholdt pressemøder om netop denne gruppe af sigtede. Han understregede i øvrigt, at han mener, offentligheden har ret til at få at vide, hvilket grundlag de sigtede er varetægtsfængslet på, og at han ikke mente, det kan ligge efterforskningen til last.

Også pressen protesterede over de lukkede døre og henviste i øvrigt til, at sagen allerede er massivt omtalt i udenlandske medier.

Dommeren valgte dog at lukke dørene og dermed forvise pressen, inden sigtelsen blev læst op, af hensyn til den videre efterforskning af sagen.  

Stort sagskompleks

De syv personer er en del af en større gruppe, hvor i alt 13 personer lige nu sidder varetægtsfængslet. Det drejer sig om fem kvinder og otte mænd. Gruppen på syv personer, der i dag fik forlænget deres varetægtsfængsling, blev anholdt tidligt på aftenen lørdag d. 6. februar.

Flere af dem efter omfattende politiaktioner i Apotekerhaven og i en villa på Anders Larsens vej i Holbæk. Her blev der fundet kemikalier og komponenter, der kan bruges til at fremstille sprængstoffer.

Politiet har desuden fundet et hjemmelavet ISIS-flag og en koran med understregninger af passager om ”vantro”, hvilket kan indikere, at der er tale om såkaldt ”militant islamisme”. Desuden fandt politiet flere våben, herunder pumpguns og en jagtriffel med kikkertsigte.

De resterende seks personer, der er sigtet i sagen, fik tirsdag den 23. februar forlænget deres varetægtsfængsling frem til den 17. marts. De blev anholdt natten til mandag den 8. februar.

Hvordan sigtelsen lyder mod dem, vides ikke. Blot, at de har tilknytning til samme sag.

Yderligere en mand har været sigtet i Tyskland, men er nu blevet løsladt, da beviserne mod ham ikke var tilstrækkelige til at holde ham fængslet. Han er i familie med flere af de fængslede i Danmark og efterforskes stadig af politiet. Det har den tyske anklagemyndighed skrevet i en pressemeddelelse.  


Nyhedsoverblik