¨

Hospice i Holbæk

En gruppe borgere fra Holbæk vil oprette et hospice. Derfor mødtes de her til aften med flere læger og en initiativgruppe.

Målet er, at der indenfor et til to år er yderligere 12 pladser til hospicepatienter i Nordvestsjælland. Det skal være pladser til folk, der er så syge, at de ikke kan få mere behandling på sygehuset, men blot har brug for behandling af smerter og brug for tryghed og ro.

Og der er brug for hospicepladser.  Lige nu er der 12 pladser til 800.000 borgere i Region Sjælland. Louise Buttenschön er en af dem, der nu står i kø til en plads.

Hun ved, at livet løber ud for hende inden for et års tid, derfor har hun allerede bestilt gravsted og en plads på hospice.

- Hvad tror du chancen er for at få en hospiceplads? Det tror jeg ikke, at jeg kan få og det kan jeg jo kun sige er ringe, siger Louise Buttenschön.

Hun har brystkræft og knoglemetastase. Hun vil gerne tage hensyn til familien i den sidste tid og undgå, de skal passe hende.

- Jeg vil gerne huskes for den, jeg er og ikke en, der skal passes og plejes, siger hun.

Der er 12 hospicepladser i regionen og der er ved at blive bygget 24 mere i Dianalund og Bandholm. Derfor lever regionen op til regeringens krav om pladser, men det er ikke godt, siger en læge.

- Folk ligger alene og er angste og de er ikke smertedækkede nok, siger Klara Balling, læge i Holbæk.

Region Sjælland og resten af Danmark har været bagud mht. hospicepladser i forhold til vores nabolande. De viser tal fra 2005. Her måtte 60.359 danskere deles om hver plads på hospice. I Tyskland var tallet 40.314. I Norge 20.877 og i England var der kun 19.059 til at deles om hver hospiceplads.

Louise har sin mand og to børn på 16 og 23 år. Desuden har hendes forældre og søskende lovet at hjælpe til, når hun får brug for det.

- Hvorfor du brug for en hospiceplads? Jeg er jo et menneske med samme behov, så foreløbig vil jeg lade mig være på listen, siger Louise Buttenschön.

Hun håber at få den værdige død, hun ønsker sig på et hospice, men indtil da sørger hun for værdigheden i afskedsbreve til sine børn.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App