Holbæk vil tvinge rockere ud af byen efter voldsomme uroligheder

Efter en optrapning af kriminelle aktiviteter i Holbæk vil kommunen nu lukke rockernes tilholdssted i byen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Holbæk har den seneste tid været plaget af voldsomme uroligheder, som ifølge kommunen kan ledes tilbage til den lokale rockergruppe Bandidos.

Derfor har Holbæk Kommune i dag, søndag, sendt et såkaldt samlingsforbud i høring. Det er første skridt mod at få rockergruppen Bandidos' klubhus på Østerstræde i Holbæk lukket.

quote Nu er situationen eskaleret, og utrygheden taget til, og det handler vi konsekvent på

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune.

- Alle skal kunne færdes trygt og sikkert. I hele kommunen og på alle tider af døgnet. Rockernes tilstedeværelse og de begivenheder, vi har været vidne til i den seneste tid, skaber utryghed i området. Det vil vi ikke acceptere, og derfor gør vi, alt hvad vi kan, for at sætte en stopper for det, siger Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune.

13 personer anholdt

Den seneste tids uroligheder omhandler blandt andet et voldsomt slagsmål sidste weekend, hvor maskerede gerningsmænd bevæbnet med køller, økser, knive og en hammer overfaldt tre unge mænd på 18 år i boligområdet Vangkvarteret i Holbæk.

Tirsdag den 9. oktober var kampklædt politi mødt talstærkt op ved Bandidos' klubhus på Østerstræde.

 

Det fik Midt- og Vestsjællands Politi til at øge sin tilstedeværelse i boligområdet med en mobil politistation. I den forbindelse modtog politiet et tip, der førte dem til en 31-årig mand. Han blev anholdt for at være i besiddelse af en nødhammer, som politiet mistænkte ham for at ville bruge som slagvåben.

Politiet fandt desuden slagvåben gemt i det offentlige rum på baggrund af tip fra borgere.

Onsdag nat blev en 18-årig mand udsat for grov vold i sit hjem i Nykøbing Sjælland af en række maskerede personer. Efter overfaldet så vidner en sølvgrå personbil køre fra området.

Efterforskning i sagen førte politiet på sporet af en mistænkt person, som ifølge politiets oplysninger kunne være at finde i Bandidos rockerborgen i Østerstræde i Holbæk.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tatovørbutikken Exclusive Ink i Studiestræde blev søndag aften udsat for hærværk, hvor ukendte gerningsmænd smadrer ruderne i butikken. Ejeren afviser at have forbindelser til nogen konflikt.
Tatovørbutikken Exclusive Ink i Studiestræde blev søndag aften udsat for hærværk, hvor ukendte gerningsmænd smadrer ruderne i butikken. Ejeren afviser at have forbindelser til nogen konflikt. Foto: TV ØST

Samme dag, natten til onsdag klokken 02.45, blev 13 personer anholdt. De var alle mistænkt for at have begået vold eller have tilskyndet til at begå vold, oplyser politiet. Rockergruppens klubhus blev sidenhen forseglet og er sat under politibevogtning.

Efter den store anholdelsesaktion blev tre mænd i alderen 20, 24 og 26 år varetægtsfængslet frem til den 30. oktober. De er alle sigtet for at overfalde en 18-årig mand fra Nykøbing Sjælland og blandt andet tildele ham slag med en totenschlæger, der er en form for slagvåben

Kommune har tidligere forsøgt at lukke klubhuset

Holbæk Kommune vil forsøge at udnytte en bestemmelse i loven om forbud mod anvendelse af bestemte ejendomme som samlingssted for en gruppe.

Den giver en kommune mulighed for at nedlægge forbud mod, at en ejendom anvendes som samlingssted for blandt andre rockere eller bander, hvis det skaber utryghed for de omkringboende.

- Det er ikke en ny ting, at vi ønsker at slippe af med tilholdsstedet, men vurderingen har tidligere været, at loven ikke gav os den mulighed. Nu er situationen eskaleret, og utrygheden taget til, og det handler vi konsekvent på, siger borgmesteren.

- Jeg har mødt nogle af de borgere, der er bekymrede og bange, og de gør stort indtryk på mig, det skal ikke være sådan i Holbæk, det vil jeg simpelthen ikke finde mig i. Jeg synes, at det er ubehageligt. Det er ikke det Holbæk, jeg kender, tilføjer hun. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Rockergruppen Bandidos' klubhus på Østerstræde i Holbæk.
Rockergruppen Bandidos' klubhus på Østerstræde i Holbæk. Foto: TV ØST

Hos Holbæk Kommune har man tidligere forsøgt at lukke stedet, men det var på daværende tidspunkt ikke muligt ifølge loven, oplyser kommunen til TV ØST.

Men Bandepakke III, som trådte i kraft sidste sommer, og den seneste tids uroligheder i byen betyder, at Holbæk Kommune nu vurderer, at der kan udstedes et forbud mod, at rockerne samles på stedet.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Jessica Skovmose - TV ØST

Den seneste bandepakke gør blandt andet op med, at det ikke skal være en forudsætning for politiets udstedelse af opholdsforbud eller midlertidige lukning af rockerborge, at der skal være tale om et gensidigt opgør, hvor der på begge sider anvendes voldelige midler som skydevåben og eksplosivstoffer.

Ejere og lejere skal høres i sagen

I sådan en sag er kommunen forpligtet til at sende forbuddet i høring.

Her skal ejere og brugere af selve adressen høres. Når de otte dages høring er overstået, og hvis der ikke kommer nye oplysninger frem i forbindelse med høringen, træder forbuddet i kraft og gælder i første omgang i tre måneder.

Det betyder, at personer med tilknytning til rockermiljøet ikke må samles på adressen, og at det således ikke kan fungere som klubhus.