Holbæk var landets fattigste kommune - nu passer pengene

For et par år siden var der lavvande i kassen i Holbæk. Men onsdag kunne kommunalbestyrelsen nærmest holde skåltaler for det kommunale regnskab.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er blevet sjovere at være folkevalgt i Holbæk. Kommunekassen giver ikke længere et rungende tomt ekko.

Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) gav både sig selv og de ansatte i kommunen gode karakterer, da regnskabet for 2019 blev fremlagt i går.

quote Det har været noget hårde år, der har krævet barske politiske beslutninger

Camilla Hove Lund (V)

- Jeg synes, at regnskabet med tydelighed viser, at vi efter nogle år med store udfordringer, nu er inde på rette spor. Det er fordi, vi som kommunalbestyrelse har stået sammen, og i særdeleshed fordi vores medarbejdere har gjort en stor indsats. Tak for det, lød det fra borgmesteren.

Venstres gruppeformand, Camilla Hove Lund (V), var også parat med dobbelt-ros.

- Ligegyldigt hvilket parti man tilhører, må man være glad for, at vi har et regnskab, der går i plus. Det har været noget hårde år, der har krævet barske politiske beslutninger, og det har krævet meget af vores medarbejdere, fastslog hun.

Holbæk var helt i bund

Lad os lige se på tallene. De ser gode ud. Kommunen kommer ud af 2019 med et overskud på 68,4 millioner kroner. Forventningen var et overskud på 15,6 millioner kroner.  Og når man ser på, at kommunens samlede budget er i nærheden af fire milliarder, er det ret godt ramt.

Og så er der det med den tomme kasse. Tilbage i 2017 havde Holbæk den strammeste likviditet af alle kommuner i hele landet - altså den kommune, der havde absolut færrest penge på kistebunden. Sådan er det ikke længere, understregede borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S).

- Holbæk Kommune havde for nogle år tilbage en meget lav kassebeholdning og også her ser det positivt ud. Ved udgangen af 2019 udgør den gennemsnitlige kassebeholdning 235,4 mio. Det er en firdobling på blot to år.

Frygt for corona

Selv om der var glæde over de positive tal, var der også bekymring.  Søren Stavnskær (LA) pegede på, at overskuddet måske ikke er så prangende endda.

- Hvis man går lidt ned i tallene, så henter vi 76 millioner i såkaldte ”finansforskydelser”. Det er ikke penge, vi kan regne med hvert år. Hvis vi ikke holder os det for øje, kan det blive farligt for kommunens økonomi, sagde han.

quote Jeg er bekymret for, hvad situationen med corona gør ved vores økonomi

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester

Flere politikerne forudser også, at coronakrisen kommer til at påvirke kommunens økonomi negativt.

- Vi står ikke i en situation, hvor økonomien er helt på plads. Samtidig vil jeg helt ærligt sige, at jeg er bekymret for, hvad situationen med corona gør ved vores økonomi. Det bliver helt sikkert sværere at lave budget for næste år end det har været de seneste par år, sagde Christina Krzyrosiak Hansen (S).

Det lød også advarende over fra Venstre.

- Også vi i Venstre er bekymrede for, hvad corana-krisen medfører for vores kommune, fastslog  Camilla Hove Lund (V).