Holbæk Sygehus finder ny viden om overvægtige børn

Holbæk Sygehus har deltaget i et internationalt forskningsprojekt, der har fundet tre nye gener, som kan være med til at forklare overvægt hos børn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De tre nye gener et vigtigt skridt på vejen til at kunne tilbyde individuel behandling, forklarer Jens-Christian Holm, der har stået for den danske del af det internationale forskningsprojekt:

- Vi ved, at der er genetiske forklaringer på en stor del af årsagerne til overvægt hos børn, men vi kender bare ikke ret mange af generne og deres betydning. Derfor er tre nye gener et kæmpestort skridt på vejen.

Med de tre nye gener er man oppe på 15 kendte gener, der kan forklare overvægt hos børn.

Jens-Christian Holm forventer, at forskerne i løbet af 10 år har fundet de resterende gener, man forventer spiller ind på overvægt hos børn.

- Når vi har fundet de gener vil et barn formentlig kunne få taget en blodprøve og få dage senere få en individuel tilpasset behandling, siger han og tilføjer, at kost og motion stadig spiller en rolle selvom man hverken kan spise eller løbe sig fra en genetisk bestemt overvægt.

I det internationale forskningsprojekt er 35,668 børn blevet undersøgt – hvor Jens-Christian Holm og personalet fra Den Danske Biobankfor Overvægtige Børn på Holbæk Sygehus i samarbejde med Novo Nordisk Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet har bidraget med over tusinde normal- og overvægtige børn og unge.

Forskningsresultaterne er offentliggjort i det faglige tidsskrift Human Molecular Genetics.