Holbæk opdager regnefejl for millioner af kroner: - Det er yderst beklageligt

En fejl i budgettet i Holbæk Kommune udløste syrlige kommentarer på aftenens kommunalbestyrelsesmøde, hvor budgettet blev førstebehandlet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der røg flere syrlige kommentarer gennem byrådssalen ved aftenens kommunalbestyrelsesmøde i Holbæk Kommune, hvor budgettet blev førstebehandlet.

- I forbindelse med arbejdet med dette budget, så er der sket en regnefejl. Det fik vi at vide på det seneste økonomiudvalgsmøde. Fejlen er korrigeret i budgettet. Det er yderst beklageligt, at der sker sådanne fejl, sagde Venstres gruppeformand Carsten Andersen.

For andet år i træk har administrationen i Holbæk Kommune præsteret en regnefejl i millionklassen.

quote Det er yderst beklageligt, at der sker sådanne fejl

Carsten Andersen (V), gruppeformand

Sidste år lød fejlen på 148 millioner kroner. I år har forvaltningen overset, at politikerne sidste år skubbede en regning foran sig, efter de udskød en besparelse til budgettet for 2019. Det er 'kun' 4,3 millioner kroner næste år, men beløbet stiger til 18-19 millioner kroner hvert år de efterfølgende tre år.

- En fejl skaber mistillid, flere fejl skaber mere mistillid. Vi er nødt til at kunne stole på de tal, der kommer, fastslog Michael Suhr (K).

Andet år med regnefejl

Da fejlen på 148 millioner kroner sidste år blev kendt rettede den nuværende borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) en skarp kritik mod daværende borgmester Søren Kjærsgaard (V). Det udløste giftige bemærkninger under debatten her til aften.

quote Det er naturligvis utroligt ærgerligt, når der sker sådan en fejl. Det har jeg også været ude og beklage

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune

- Det er ikke første gang, at der er sket en fejl. Sidst blev den daværende borgmester beskyldt for mange ting: At han ikke havde styr på økonomien. Flere mente, at det var for dårligt, hvilket blev sagt med himmelvendte øjne i denne sal. Det er bemærkelsesværdigt, at de samme negative bemærkninger ikke er overgået vores nuværende borgmester, sagde Carsten Andersen.

Og han blev suppleret af Emrah Tuncer (R).

- Det er mærkeligt, at én fejl bliver talt op, mens en anden bliver talt ned. Men det vil jeg ikke sige mere om. Det har Carsten (Andersen red.) klaret fint, sagde Emrah Tuncer. 

Christina Krzyrosiak Hansen understregede, at fejlen ikke kommer til at betyde besparelser på velfærden.

- Det er naturligvis utroligt ærgerligt, når der sker sådan en fejl. Det har jeg også været ude og beklage. I sidste ende har jeg ansvaret. Når der sker fejl, er det ret afgørende, at man gør noget ved dem. Derfor har jeg bedt kommunaldirektøren komme med en plan for, hvordan vi undgår en gentagelse, sagde borgmesteren.

Rummer små besparelser

Holbæks budget balancerer på godt 4,4 milliarder kroner. Men der er ikke mange penge at rutte med for Holbæks politikere, eftersom de faste udgifter snupper det meste.

Det ser dog langt bedre ud end seneste år, hvor der både skulle millionlån og en skatteforhøjelse til for at få budgettet på plads. Det prægede debatten tirsdag aften, hvor stemningen var imødekommende, og alle partier lovede at arbejde for et bredt budget-forlig. 

Der bliver råd til at løfte skolerne med cirka 21 millioner om året. Netop skolerne er også blevet skåret med millioner de seneste år. 

Budgetforslaget indeholder besparelser på godt 15 millioner kroner. Det er langt mindre end de sidste par år, og det meste skal findes gennem effektiviseringer og på administrationen. Forslaget rummer kun meget små besparelser på for eksempel børn og ældre samt en pulje til uforudsete udgifter på 20 millioner kroner.

Budgetforslaget bliver nu sendt i høring, og politikerne skal i gang med forhandlingerne. Det endelige budget skal vedtages ved anden behandlingen den 10. oktober.