¨

Holbæk kommune underkendt i sag om dyneløfteri

Foto: TV ØST

Holbæk Kommune havde ikke grundlag for at standse offentlig hjælp til to enlige mødre på mistanke om socialt bedrageri. Vigtige afgørelser, siger ekspert.

Ankestyrelsen har nu færdigbehandlet to principielle sager om beskyldninger om socialt bedrageri i Holbæk Kommune. Det skriver Information.


Holbæk Kommune standsede i 2011 blandt andet børne- og boligtilskud til to enlige mødre. Kommunen mente ikke, at de reelt var enlige. De mente, at kvinderne levede i ægteskabslignende forhold med fædrene til børnene.


Udover standsningen af tilskud til mødrene, krævede de tilbagebetaling af tidligere udbetalinger, ligesom de omregnede deres boligstøtte, kontanthjælp og fripladstilskud.


I begge sager fastslår ankestyrelsen, at de oplysninger, som Kommunens kontrolgruppe har benyttet sig af i sagerne, ikke har været tilstrækkelige til at sandsynliggøre, at mødrene havde levet i ægteskabslignende forhold.


Kvinderne har tidligere fået ret i sagen, og har fået udbetalt pengene, men efterfølgende har Holbæk Kommune anket sagerne.


- Vi har anket sagerne, fordi vi har manglet klare retningslinjer. Fremover bliver det sværere for at dokumentere at dokumentere socialt bedrageri, så mens borgernes retsstilling er blevet styrket, er kravene til os blevet større end tidligere, siger Kasper Kyed, der er arbejdsmarkedschef i Holbæk Kommune til avisen.


Lektor i socialret, Nina von Hielmcrone, er positivt overrasket over afgørelsen.


- Det er to meget vigtige afgørelser, og de vil få betydning for mange andre enlige mødre, siger hun til Information og fortsætter:


- Kontrolgruppen har ikke gjort meget for at tjekke, om alle de oplysninger de har indsamlet faktisk kunne dokumentere, om mødrene var reelt enlige. De har heller ikke gjort sig nogen ulejlighed for at undersøge forhold, der kunne pege i en anden retning end social bedrageri.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App