¨

Holbæk kommune taber socialsag

Foto: TV ØST

En kvinde fra Holbæk fik frataget børnetilskuddet til sine børn, fordi kommunen ikke troede på at hun var enlig forsørger. I de seneste fire måneder har kvinden og hendes seks børn måtte klare sig med godt 11.000 kr. om måneden.

Salado Hassan kom til Danmark fra Somalia som flygtning i 2001. Nu bor hun i Holbæk sammen med sine seks børn. De seneste fire måneder har hun sidst på måneden måtte sende børnene sultne i seng, for når varme, husleje og børneinstitution er betalt er der ikke meget tilbage af de 11.000 kr hun månedentligt modtager i kontanthjælp.

- Børnene spørger hele tiden: "må vi ikke få det og der", men jeg er nødt til at sige nej hele tiden, fortæller hun

Holbæk Kommune tog i november måned sidste år det såkaldte børnetilskud fra hende, da de mente at have bevis for at hun ikke var enlig forsørger.

Faren til Salado Hassans næstyngste søn bor kun et par blokke væk, og da han af og til bidrog til husholdningen mente kommunen, at der var tale om et ægteskabslignende forhold. Derfor fjernede de den ekstraordinære hjælp som bliver givet til enlige forsørgere

Men at det er tale om et ægteskabslignende forhold som kommunen påstår det afviser Salado Hassan. I Somalia levede hun i et tvangsægteskab og fik sit første barn da hun var seksten. Der er længe siden hun her brudt ud af det forhold.

I Danmark boet sammen flere mænd som hun også har fået børn med fået børn. Men hver gang har hun efter kort tid har hun smidt mændene ud, fordi hun ikke mener de hjalp nok til i hjemmet.

- Somaliske mænd kan ikke finde ud af at hjælpe rigtigt til. Det er mit liv og det vil jeg selv styre, i stedet for også at skulle hjælpe en doven mand.

Kommunernes strikse fortolkning af reglerne for enlige forsørgere betyder, at mange fraskilte par kommer i klemme. Reglerne er for gammaledags lyder kritikkenfra eksperter

- Med de familieformer vi har i dag, hvor mange bliver skilt, er der mange der kommer i klemme, når kommunerne fortolker regler så stramt, siger Simon Thorsbek, der er lektor i socialret.

Salado har klaget over Holbæk kommunes afgørelse til det sociale nævn og hun har fået medhold så hun i dag igen kan modtage børnetilskuddet til enlige forsørgere.

Salado Hassan kan se frem til at få refunderet de fire måneders børnetilskud og fremover blir det noget lettere at få husholdningen til at hænge sammen

Sidste år var der 12 borgere fra Holbæk Kommune, der klagede til det Sociale Nævn fordi de mente, at kommunen på et forkert grundlag fratog dem sociale ydelser. Kommunen har fået medhold i ti sager af de rejste sager.

02:25 Luk video

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App