Holbæk kom tættere på stjernerne

Mandag fik Holbæk Kommune overdraget nøglerne til det nye oplevelsescenter i Brorfelde. Centeret får fokus på geologi, natur og astronomi.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mandag den 30. september er nøglerne til observatoriebygningerne i Brorfelde Bakker blevet overdraget til Holbæk Kommune fra Freja Ejendomme. Det skriver Holbæk Kommune i en pressemeddelelse.

Planen er at indrette et oplevelsescenter med fokus på formidling af geologi, natur og astronomi. Centeret skal henvende sig til både skoleklasser og familier med lyst til at opleve og lære og til grupper og enkeltpersoner med mere specifikke interesser inden for blandt andet astronomi og natur.

- Det er lidt af en drøm, der er gået i opfyldelse, og vi glæder os til at indrette et naturvidenskabeligt læringscenter, der kan blive et fyrtårn og en hjørnesten i både naturvidenskabelig formidling og for turismen i kommunen, sagde formand for kultur- og fritidsudvalget Emrah Tuncer (R) ved et pressemøde.

Øger elevmotivation

Detaljerne for det kommende center er ikke på plads, men kommunen har indgået det første samarbejde om formidling og læring i Brorfeldes Bakker. Det er afdelingen for forskning og innovation på University College Sjælland (UCSJ), der ser store potentialer i Brorfelde specielt i forhold til læreruddannelsen.

- Det kan blive verdens største autentiske naturvidenskabelige læremiddel. Det er ikke noget, der er bygget til undervisning, og det er meget værdifuldt. Det øger motivationen hos eleverne, sagde forskningschef ved UCSJ Niels Henrik Helms.

Aktivitet og restaurering

Holbæk Kommune står over for en større restaureringsopgave af de gamle bygninger i Brorfelde Bakker, men det forhindrer ikke, at der meget snart åbnes for nogle aktiviteter. Blandt andet naturture i området for skoleklasser.

De 2 største bidrag til projektet hidtil er kommet fra henholdsvis A.P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og fra Nordea-fonden, der hver har støttet med 10 millioner kroner. Dertil kommer yderligere 350.000 fra Nordea-fonden til udviklingen af et forretningskoncept for Brorfelde samt 1,4 millioner kroner i Landdistriktsstøtte (LAG). Holbæk Kommune arbejder fortsat med at skaffe midler til centeret, men påbegynder opbygningen af stedet nu.

Stedet bliver ført videre

Et af de næste skridt på vej mod et oplevelsescenter i Brorfelde bliver blandt andet ansættelse af en udviklingskoordinator.

Og foruden guidede ture i området bliver der allerede i december mulighed for at besøge Brorfelde og se blandt andet den store Schmidt-kikkert i en af observatorie-bygningerne og opleve stedet i vintermørke.