Holbæk Fælled fredet

Naturfredningsfolkene i Holbæk jubler, efter at de netop har fået svar på, at Holbæk Fælled nu er fredet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et stort naturområde på omkring 158 hektar udenfor Holbæk er netop blevet fredet. Det skriver Danmarks Naturfredningsforening i Holbæk i en pressemeddelelse. Området er en del af det tidligere militære øvelsesområde, og Danmarks Naturfredningsforening har længe arbejdet for at det fredet.

- Det er en glædens dag for Holbæks nuværende og kommende borgere og gæster. Et stort bynært område er nu sikret til natur og rekreation. Vi ville gerne have fejret fredningen på Naturens Dag forrige søndag. Nu vil vi arbejde på et fælles arrangement med de andre grupper og foreninger, der bruger fælleden. Det skal vise, at der er plads til os alle og til naturen indenfor rammerne i fredningen, lyder det fra Carsten Lambrecht, formand for Danmarks Naturfredningsforening i Holbæk.

Har trukket ud

Fredningssagen blev startet af Danmarks Naturfredningsforening for omkring 2 år siden. Holbæk Kommune, som ejer det meste af området, støttede efter kort betænkningstid fredningen, der ikke har givet anledning til de store konflikter.

En del mindre og sent anmeldte tekniske og juridiske problemer skulle dog afklares, hvilket har trukket afgørelsen ud.

Anvendelse uden konflikter

Noget af det første, der skal i gang, er en såkaldt plejeplan. Med den kan der eksempelvis anlægges separate spor og stier til ridning og mountainbikere.

Det skal sikre, at de almindelige stier kan anvendes uden for mange konflikter.

- Vi vil også meget gerne have afgræsset dele af fælleden, så græsset holdes naturligt lavt. Det giver masser af blomster, sommerfugle og andre insekter og flere fugle, siger Carsten Lambrecht.

Fælleden er allerede kendt for pæne bestande af frøer og salamandere. Og rådyr er efter sigende genindvandret efter DGI-stævnet for 4 år siden.