Holbæk Dyrehave bliver en realitet - fremtiden for hjortene er sikret

Holbæk Dyrehave har kæmpet for at redde livet for de hjorte, som boede på den nedlagte naturskole. Det er nu lykkedes og snart kan beboere i Holbæk besøge den nye dyrehave.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fremtiden for de hjorte, der boede på den nu lukkede naturskole, har længe været usikker. 

Men nu er alle godkendelser på plads, og onsdag kunne foreningen Holbæk Dyrehave levere en check på 758.496 kroner til Holbæk Kommune. 

Og det betyder, at hjortenes fremtid er sikret. Pengene skal nemlig gå til, at hjortenes hjem, Holbæk Dyrehave, kan blive en realitet. Ellers skulle hjortene have været aflivet. 

- Det har været en overordentlig vanskelig fødsel. Så vi har det usædvanlig godt i foreningen. Det bliver en god jul, for vi var bange for, at vi skulle gå ind i det nye år, uden at være helt afklaret, siger Keld Harbo, der er næstformand i Holbæk Dyrehave.

quote Der har været en fabelagtig opbakning til det her projekt hele vejen igennem

Keld Harbo, næstformand, Holbæk Dyrehave

De omkring 40 hjorte får et 45 hektar stort område at boltre sig på. Og arbejdet med at få hegnet det store område ind starter kort efter nytår. 

400 borgere har købt folkeaktier

Siden juni 2020 har foreningen kæmpet for at få godkendelser og samle penge ind til Holbæk Dyrehave. Pengene er blandt andet blevet doneret fra omkring 50 virksomheder, og så har Holbæk Kommune valgt at smide 450.000 kroner i projektet. 

Læs også
Folkeaktier skal redde truede dyr - forening vil bevare hjorte i Holbæk
Læs også
Folkeaktier skal redde truede dyr - forening vil bevare hjorte i Holbæk

Men derudover har omkring 400 private borgere valgt at købe folkeaktier i den nye dyrehave, hvilket er en kæmpe anerkendelse for foreningen.

-  Vi synes, det er fantastisk. Der har været en fabelagtig opbakning til det her projekt hele vejen igennem. Mig bekendt har vi aldrig haft et projekt i Holbæk, som har samlet så stor folkelig opbakningen, siger Keld Harbo. 

Lige nu står de 40 hjortevildt i to små indhegninger, og foreningen håber at kunne lukke dem ud og lade dem gå frit til april. 

Godkendelserne har ladet vente på sig 

Egentlig har foreningen været klar til at overlevere pengene til kommunen i over et år, men godkendelser fra blandt andet Miljøstyrelsen har taget længere tid end forventet.

Da noget af området er fredet skov, har foreningen nemlig skulle bevise, at dyrehaven ville fremme biodiversiteten.

Ansøgningen blev sendt i januar, hvor de blev lovet en behandlingstid på omkring seks-otte uger. Men i stedet er der gået næsten et år. 

quote Det bliver en fantastisk attraktion for Holbæk

Keld Harbo, næstformand, Holbæk Dyrehave

Dog betyder ventetiden ingenting nu, når godkendelsen er i hus.

- Den (ansøgningen, red.) har virkelig cyklet frem og tilbage i systemet derinde. Men nu har vi fået grønt lys. Så fremover bliver Holbæk Dyrehave et frit område ligesom Jærgersborg Dyrehave. Så alle der kommer der i dag, vil også kunne komme fremover. Det bliver en fantastisk attraktion for Holbæk, siger Keld Harbo. 

Der vil være adgang for både cyklister, fodgængere og ryttere. Og næstformanden forsikrer, at der vil blive taget højde for alle. 

Holbæks grønne lunge

Det var en enig kommunalbestyrelse, der tilbage i november 2020 besluttede at bidrage til projektet om Holbæk Dyrehave. 

Efter Naturskolen gik konkurs, var det Holbæk Kommune, der overtog området. Derfor er det også UngHolbæk, som er en del af kommunen, der skal stå for driften og vedligeholdelsen af området. 

- De mennesker, der går derude i dag, og som er rigtig dygtige til deres arbejde, de bliver ved med at være derude, siger Keld Harbo.

Læs også
Dyrehave i Holbæk er tæt på en realitet efter politisk opbakning
Læs også
Dyrehave i Holbæk er tæt på en realitet efter politisk opbakning

Og dengang, det blev besluttet i kommunalbestyrelsen, var det en glad borgmester, TV2 ØST snakkede med.

En dyrehave styrker nemlig politikernes ambition om, at området skal være Holbæks Grønne Lunge.

-Det, jeg glæder mig over, er kombinationen af den nye dyrehave med alle dyrene og Holbæks Grønne Lunge. Holbæks Grønne Lunge er allerede nu et fantastisk sted, man kan komme hen og være en del af og lære om naturen. Derudover skal området også sætte fokus på at lære folk om klimaudfordringerne og biodiversitet. Det, synes jeg, er kernen ved det her projekt, vi nu får stablet på benene, og det er jeg rigtig tilfreds med, sagde borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen (S), dengang.





Nyhedsoverblik