Højlydt farvel til lokale tog

De såkaldte Y-tog, som har kørt på regionens lokalbaner, trillede i dag ind på deres absolutte endestation. Togene blev klippet i stumper og stykker med en kæmpemæssig saks.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I snart tre år har Y-togene, der ikke længere bliver brugt, stået i Holbæk. Men i dag var det slut. Togene blev fragtet til Køge, hvor de endte deres dage og blev forvandlet til små jernstykker.

- Vi klipper dem med en stor mobil saks. Den trykker 1600 ton i kæberne. Det er en maskine, der vejer 55 ton, siger Kim Holm Hansen fra Stena Jern og Metal i Køge, der stod for at skrotte togene.

Y-togene har i mange år kørt på Lollandsbanen, Østbanen og de Vestsjællandske Lokalbaner. Ole-Christian Plum, som i dag er ansat ved Regionstog, var i en årrække togfører i de gamle tog. Han var desuden med i Tyskland for at hente Y-togene til sjælland. Derfor var det en smule vemodigt for ham at se dem blive klippet i stykker i dag.

- Det giver alligevel et lille gys, fordi det var jo tekniske vidundere dengang. Når jeg ser dem blive skiftet ud med andre tog, så er det lidt mærkeligt, siger Ole-Christian Plum.

Der blev i alt skrottet syv tog i dag.

 

 

Her kan du købe filmen:

OHJ-HTJ Vestsjællands Lokalbaner. I december 2001 rundede HTJ 100 år og i den anledning blev der produceret en jubilæumsfilm som handler om både OHJ og HTJ.

(Klippet ovenfor er fra en VHS-kopi - men filmen, der varer 43 minutter, kan nu fås i fin kvalitet på DVD)

E-mail: grimstrup@grimstrup.dk Telefon: (+45) 57 82 15 80