Højesteret giver ansat på bosted oprejsning i voldssag

Erstatningsnævnet tog fejl, da det nægtede, at en pædagog på sjællandsk bosted var blevet udsat for vold.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En kvinde ansat på et bosted for autister i Nordvestsjælland har torsdag fået medhold i en retssag i Højesteret.

Erstatningsnævnet hævdede, at det ikke var vold i straffelovens forstand, da en mentalt retarderet beboer gav pædagogen kraftlige slag i nakken. Derfor fik hun ikke kompensation.

Men nu dømmes nævnet til at anerkende, at hun faktisk blev udsat for noget, som under normale omstændigheder kan straffes. Fem dommere i Højesteret er enige om resultatet.

Der er ikke noget, der tyder på, at beboerens slag var utilsigtede eller hændelige, hedder det i afgørelsen.

Derfor var Erstatningsnævnet ikke berettiget til at afvise anmodningen om erstatning med henvisning til, at straffeloven ikke var overtrådt.

Overvejede ikke at gå til politiet

Heller ikke nævnets andre påstande om, at sagen var forældet, og at pædagogen reagerede for sent, og dermed var for passiv, accepteres af Højesteret.

Dommen slutter en langvarig proces. Det var tilbage i maj 2010, at episoden på bostedet fandt sted. Pædagogen har fortalt, at beboeren var dybt frustreret. Hun havde ikke et sprog og kunne ikke udtrykke sig på anden måde.

Hun var glad for beboerne og overvejede ikke at gå til politiet. Hun søgte dog om erstatning, men fik altså afslag.

Hele tre gange har striden været vurderet af domstolene, og torsdag har landets øverste retsinstans stadfæstet den oprindelige afgørelse fra Retten i Holbæk.

Det er advokat Lars Sandager, der har ført ordet for pædagogen. Torsdag er det imidlertid ikke muligt at få hans kommentar til, om afgørelsen vil få videre konsekvenser.

Boom i antal af politianmeldelser

Organisationer for pædagoger, lærere, sygeplejersker og andre offentligt ansatte har i flere år kritiseret Erstatningsnævnet for at være for restriktiv i sin praksis.

Nævnet bestemte for et par år siden, at man straks skal anmelde en sag til politiet, hvis man skal gøre sig håb om erstatning.

Dette har medført et boom i antallet af politianmeldelser. For eksempel voksede sagsbunken hos Sydsjællands og Lolland-Falsters politi fra 250 anmeldelser i 2015 til 425 i 2016.

"En tudetosset praksis", har Bente Sorgenfrey fra FTF sagt.


Nyhedsoverblik