Hjemmeværnsmand skyldig i sag om sprængstof

Der var ingen formildende omstændigheder omkring, at en hjemmeværnsmand på sin gård opbevarede sprængstof.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En tidligere hjemmeværnsmand er torsdag ved Retten i Holbæk blevet kendt skyldig i grov våbenkriminalitet.

Manden er dømt for at have haft mere end 100 kilo militært sprængstof og to skydevåben liggende på sin gård i Mørkøv.

- Samtlige nævninge og dommere stemmer for at finde tiltalte skyldig efter tiltalen. Vi har lagt vægt på, at der på tiltaltes bopæl er fundet 112,8 kilo militært sprængstof, siger retsformand Lis Hævdholm i forbindelse med skyldskendelsen.

Hjemmeværnsmanden har under sagen nægtet sig skyldig i grov våbenkriminalitet, men erkendt sig skyldig i simpel overtrædelse af våbenloven.

- Sprængstoffet var opbevaret i et metalskab aflåst med hængelås, men som stod frit tilgængeligt i en åben staklade på tiltaltes ejendom, siger Lis Hævdholm om begrundelsen for at kende manden skyldig efter den grove paragraf.

- Der har på grund af opbevaringen været en forøget risiko for utilsigtet antænding af sprængstofferne, siger hun.

Frygtede selvmord
Den 59-årige HD blev anholdt natten til 3. juli sidste år, efter at en kvinde havde anmeldt, at hun frygtede, at manden ville begå selvmord.

På mandens afsidesliggende landejendom i Mørkøv gik politiet ind med fuld styrke. Indsatslederen havde forinden forsøgt at ringe til HD's mobiltelefon. Uden for ejendommen mente politiet at høre noget, der lød som maskinpistolild. Det viste sig dog at være ringetonen på mobilen. Ikke desto mindre fik de betjentene til at fare så hårdt frem, at HD i forbindelse med anholdelsen fik en flænge i hovedet, som måtte behandles. Han lå i sin seng og sov, da politiet kom.

Ved de efterfølgende ransagninger fandt politiet 112,8 kilo sprængstof i form af plastisk sprængstof, detonatorer og sprængsnor. Der var alt, hvad der kræves for at foretage en sprængning. Under sagen er det kommet frem, at mængden af sprængstof svarer til 225 bilbomber, og samlet set ville der ifølge en major i hæren være nok til at sprænge en bro.

HD havde hentet sprængstofferne hos sin mentor JN, som var kaptajn i Hjemmeværnet, og som også boede i Mørkøv. JN ringede i december 2012 til HD og fortalte, at han havde kræft i maven og skulle dø.

For at værne om JN's eftermæle valgte HD at gemme sprængstofferne hjemme hos sig selv, hvor han på grund af sin samlerinteresse også gemte en maskinpistol fra Anden Verdenskrig og en pistol fra Første Verdenskrig.

Sagen fortsætter 20. maj, hvor der skal udmåles en straf.

/ritzau/