¨

Historisk mølle brændte: Nu trækker genopbygningen ud

02:40

Arbejdet med at sikre den historiske stubmølle i Holbæk der lørdag aften stod i flammer, er i fuld gang. I dag skal der lappes huller og sættes presening op, så der ikke kommer vand ind i den fredede bygning. Det kan træværket nemlig ikke tåle og i går sikrede mandskabet møllen mod nedstyrtning. Video: Skadestedsfotograf.dk – Johnny D Pedersen

Den historiske stubmølle i Holbæk blev hærget af en påsat brand i maj. Nu trækker genopbygningen ud.

Den flere hundrede år gammel Søndersted Stubmølle i Holbæk blev svært brandskadet efter en påsat brand sent lørdag den 20. maj.

Branden var så voldsom, at brandvæsenet måtte tilkalde forstærkninger og bruge havvand fra fjorden til at slukke branden.

To drenge på henholdsvis 16 og 17 år fra Jyderup og Holbæk blev efterfølgende anholdt og sigtet for ildspåsættelsen. Vidner har nemlig fortalt, at de to brød ind i møllen og anlagde et bål i den fredede træbygning.

Mens drengene er blevet varetægtsfængslet anbragt i surrogat på en lukket institution for unge, står Holbæk Kommune nu tilbage med en beskadiget mølle, som skal restaureres. 

Læs også Første gang siden branden: Se ødelæggelserne inden i stubmøllen i Holbæk

Selve restaureringen af den 300 år gamle stubmølle begynder efter sommerferien.

Nordvestnyt skriver, at der er ventetid på det særlige træ, som skal bruges til genopbygningen. Det vil formentlig tage fire til fem måneder at sætte møllen i stand igen.

Store skader

Alle indvendige dele af møllen blev stærkt forkullede eller brændte væk, og der er store huller ind i bygningen.

- Mange af de interne dele er udbrændt. Hjul og tandhjul er ødelagt – og tagkonstruktionen er faktisk helt forsvundet, sagde møllebygger Michael Jensen tidligere i maj til TV ØST. 

Læs også Sagen om den historiske mølle ender i stor forsikringssag

Michael Jensen mener dog, at man alt i alt er sluppet heldigt fra branden.

- Vi skal glæde sig over, at det ikke gik værre. Det er utroligt, hvor megen skade den slags dumheder kan forvolde. Vi skal bare være glad for, at den stadig er der, sagde møllebyggeren.

01:02

En drone med et varmefølsomt kamera var natten til søndag indsat i slukningsarbejdet af stubmøllen i Holbæk.

Luk video
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App