Her kan der blive bygget et nyt teater

Sjællands Teater og Holbæk Kommune har sået de første frø til opførslen af et nyt teater på havnen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sjællands Teater vil sammen med Holbæk Kommune undersøge muligheden for, at der kan opføres et nyt teater på havnen i Holbæk.

quote Det vil kunne løfte kulturlivet voldsomt meget.

Formanden for Udvalget for Kultur og Fritid Ole Hansen (S)

Det oplyser  Holbæk Kommune.

Det sker på baggrund af en voksende interesse for Sjællands Teater, og at det nu kan kalde sig Danmarks største egnsteater med 30.000 besøgende. Sjællands Teater er en sammenlægning af Fairplay Teater for børn og unge, det gamle Holbæk Teater og Slagelse Egnsteater.  

Hos Sjællands Teater fortæller bestyrelsesformand Hans Michael Larsen, at projektet er tiltrængt.

- Det har længe været på tale, at vi skulle have et nyt teaterhus. Når vi nu er blevet sammenlagt, så vælger vi i den forbindelse at gå efter at få det lagt sammen på havnen i Holbæk, siger han.

- Rent teatermæssigt dækker vi en bred palet både til børn og voksne. Det vil vi gerne få mere ud i samfundet. Det kan vi gøre ved at få det samlet i et scenekunsthus, tilføjer han.

Teater kan løfte kulturliv

Der er blevet nedsat en fælles styregruppe mellem teatret og kommunen. Derudover har begge parter stillet en projektleder til rådighed til et forprojekt. 

Læs også
Museum stævner politiker - nu vil byråd støtte hende
Læs også
Museum stævner politiker - nu vil byråd støtte hende

Sjællands Teater vil primært blive ansvarlig for at undersøge mulighederne for at skaffe fondsmidler til projektet. Parterne vil definere indholdet i fællesskab. Holbæk Kommune vil have ansvaret for planerne og for at sikre den fælles fremdrift. 

Holbæk Havn er blandt andet kendt for sine træskibe. Snart kan der dog også komme anden kultur til.
Holbæk Havn er blandt andet kendt for sine træskibe. Snart kan der dog også komme anden kultur til. Foto: Conny K. Hansen

Formanden for Udvalget for Kultur og Fritid Ole Hansen (S) er begejstret over muligheden for et nyt teater. Han mener, at det ville være givende for borgerne.

- Det vil kunne løfte kulturlivet voldsomt meget. Vi har i dag Fairplay børneteater på en lokation og Holbæk Teater på en anden. Holbæk Teater er en gammel bygning, der blev bygget af gamle krigsmaterialer efter anden verdenskrig, og den slår revner, siger Ole Hansen.

Fusionen med Slagelse Teater giver endnu bedre muligheder for større produktioner – men så skal faciliteterne også være til det, mener formanden.

- Nu vil der være større muligheder for at lave super professionelle produktioner. Man vil kunne løfte oplevelse for borgerne meget bedre og især i et nyt byggeri, der er bygget til det, siger Ole Hansen (S).

Forprojekt tager to år

På næste møde for Udvalget for Kultur og Fritid, der ligger onsdag d. 7. juni, skal der drøftes en specifik placering for teatret. 

Lige nu lægges der op til, at byggeriet skal udføres øst for Filmtorvet. Placeringen har Kommunalbestyrelsen allerede godkendt i forbindelse med den overordnede planlægning af havnen. 

Udvalget for Kultur og Fritid skal på det nævnte møde også tage stilling til om, overskuddet fra et eventuelt salg af Sjælland Teaters nuværende hovedejendom i Holbæk, Vimmelskaftet, vil kunne bruges til at finansiere det nye teater og oplevelsescenter. 

De første dele af processen består af at indsamle fonde, skabe dialog med borgere og andre interessenter og derudover at afgøre placering for projektet. Det forventes at foregå i 2023 og 2024.