Hel landsby frygter at blive ramt af dødelig svine-sygdom

Borgerne i Vanløse tæt ved Stenlille frygter at blive ramt af dødbringende sygdom MRSA som en følge af, at en lokal landmand vil femdoble sin svineproduktion.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Frygten for at blive ramt af den multiresistente svinebakterie MRSA, der foreløbig har kostet fire dødsfald herhjemme siden 2012, har grebet et helt samfund nær Store Merløse og bliver også genstand for politisk behandling på et byrådsmøde i Sorø i aften.

Femdobling af produktion
Konkret skal byrådsmedlemmerne behandle en miljøgodkendelse fra en af Sjællands største svineproducenter, Kim Kjær Knudsen. Han vil bygge ny storstald, da han ønsker at femdoble sin svineproduktion til en årlig produktion af 40.000 smågrise og 20.000 slagtesvin.

60 naboer har protesteret. De frygter øgede miljøgener og især at blive smittet med MRSA. En af de potentielle naboer til den nye svinestal er Mette Arnhild. Hendes hus ligger 400 meter fra der, hvor svinestallen måske kommer til at ligge.

- Vi er særligt bange for MRSA-bakterien. Vi er bange for, at den vil kunne blive båret med luftvejene hen til vores hus, når det blæser meget. Hvis svinestallen bliver opført, så bliver vi nødt til at flytte, fortæller hun.

Regner med et ja
Svineproducent Kim Kjær Knudsen siger selv, at han regner med et klokkeklart ja på byrådsmødet i Sorø i aften.

- Jeg forventer da helt klart et ja på byrådsmødet i aften. Jeg opfylder al lovgivning, så jeg skal have den tilladelse ellers så overtræder byrådet deres beføjelser. Og så håber jeg bare, vi kan komme igang, så jeg kan få produceret de slagtesvin, som slagteriarbejderne de står og skriger efter. Det vil være til gavn for os allesammen, siger Kim Kjær Knudsen.

Ifølge Poul Bækbo, der er forskningschef ved Videnscenter for svineproduktion under Landbrug og Fødevarer, er risikoen for at naboerne til en svinefarm bliver smittet med MRSA "forsvindene lille".

- Med den forskning jeg selv har lavet på området, vil jeg sige at risikoen er meget lille og formentlig ikke-eksisterende. Vi ved fra danske undersøgelser, at de husstandsmedlemmer, der bor på ejendommene med svinebesætninger stort set aldrig selv er bærere af bakterien. Så risikoen er lille, men man kan ikke udelukke den fuldstændigt, siger Poul Bækbo til DR Sjælland.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) lancerede 3. juni en 5-punktsplan, der skal stoppe MRSA ved stalddøren.

Blandt andet stiller planen krav om, at mennesker, der forlader svinebesætninger, skal skifte tøj og vaske hænder, samt at svineproducenter fremover kun skal behandle syge dyr og stoppe de såkaldte flokmedicineringer, hvor hele besætninger behandles.

Risikoen for MRSA-smitten har også fået Landbrug og Fødevarer til at lukke stalddøren på svinebesætninger ved Åbent Landbrug, der finder sted på søndag.

[video:videonode:231292]


Nyhedsoverblik