Havørreder hygger i nye gydebanker

Isefjordens havørreder har godkendt de nye gydebanker i Truelsbækken ved Holbæk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

50 tons gydegrus og skjulesten. Det er tilsyneladende opskriften på en god gydebank for Isefjordens havørreder.

quote Der stod fem flotte havørreder på gydebanken i færd med at føre ørredgenerationerne videre.

Rune Hylby, formand for Tuse Å’s Ørredsammenslutning

De gydevandrende ørreder er i hvert fald godt tilfredse med forholdene i Truelsbækken ved Holbæk, efter at vandløbet ved Tempelkrogen er blevet restaureret.

Det konkluderer Rune Hylby, der er formand for Tuse Å’s Ørredsammenslutning og såkaldt bandeleder i Den sjællandske Grusbande, der har været med til at rigge de nye gydebanker til.

- Der stod fem flotte havørreder på gydebanken i færd med at føre ørredgenerationerne videre. Én hun og fire hanner stod og æggede hinanden til leg, fortæller Rune Hylby i en pressemeddelelse om det syn, der mødte ham, da han inspicerede gydebankerne i midten af december måned.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Én af de to nye gydebanker i Truelsbækken
Én af de to nye gydebanker i Truelsbækken Foto: Rune Hylby

Truelsbækken er i februar og juni 2019 blevet udstyret med to nye gydebanker via et samarbejde mellem Den sjællandske Grusbande - Fishing Zealand og Danmarks Sportsfiskerforbund - HedeDanmark, Tuse Å's Ørredsammenslutning samt Holbæk og Lejre Kommuner.

Ørreder kvitterer for frivillig indsats

Det er mellem 50-60 frivillige, der har sørget for, at gydebankerne er blevet lagt ud i Truelsbækken, og alt tyder på, at det frivillige arbejde har båret frugt.

- Jeg kunne registrere ikke mindre end 25 regulære gydegravninger, hvoraf langt hovedparten netop var på de banker, vi havde lagt ud, fortæller Rune Hylby i en pressemeddelelse.

Og det kommer ikke bag på Rune Hylby, at ørrederne har taget så fint imod de nye miljøforbedringer.

- Observationerne er helt i tråd med den forventning, vi har til værdien af vores restaureringsprojekter, idet ørrederne altid kvitterer for vores indsats ved at bruge gydebankerne og dermed sikrer en god produktion af ørreder

I forbindelse med projektet blev Truelsbækkens løb lagt om, og vandløbet strømmer nu til Elverdamsåen og videre derfra ud i Isefjorden.

De succesfulde gydebanker giver dermed ikke kun flere ørreder i vandløbet, men vil helt automatisk også skabe flere ørreder på Isefjordens kyster, hvor tusinder af lystfiskere står klar med fiskestangen.