Haveforening forfulgt af indbrud og hærværk - 32 tilfælde på tre uger

Beboerne i haveforeningen Slotshaven i Holbæk er ramt af indbrud og hærværk. Bestyrelsen oplyser, at der har været 32 indbrud på kun tre uger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Både kolonihavehuse, fritidshuse, garager og villaer i og nær Haveforeningen på Bøgevej i Holbæk har været ramt af indbrud og hærværk de seneste par uger.

Ifølge bestyrelsen har der været 32 tilfælde med indbrud eller hærværk på tre uger.

- Normalt har der været to-tre stykker om året, eller hvad man kan forvente af et område, der er så øde. Men i år har det være slemt. Rigtig slemt endda, siger Henrik Mohr, formand for Haveforeningen Slotshaven.

quote Det er meget alvorligt, synes vi

Camilla Schouw Broholm, kommunikationsmedarbejder, Midt- og Vestsjællands Politi

Politi: Det er meget alvorligt

Politiet bekræfter, at der har været 18 indbrud de seneste tre uger. De kan ikke oplyse, hvor mange tilfælde, der har været med hærværk.

- Der er samlet set 18 indbrud, og det er meget alvorligt, synes vi, siger Camilla Schouw Broholm, der er kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Artiklen fortsætter under videoen

 

Artiklen fortsætter under billedet.

Haveforeningen Slotshaven i Holbæk er ramt af en indbrudsbølge. 
Haveforeningen Slotshaven i Holbæk er ramt af en indbrudsbølge.  Foto: Privat foto

Hvor usædvanligt er det, at der er så mange indbrud på så kort tid?

- Det er selvfølgelig usædvanligt, at der er så mange indbrud, men vi ser også, at der hen over sommeren har været stigning i indbrud i fritidshuse og kolonihavehuse. For det er jo der, folk befinder sig og har deres værdigenstande, og når de så tager på stranden eller hjem en enkelt dag, er tyvene meget ihærdige for at komme ind og få taget de værdigenstande, der eventuelt er efterladt, siger Camilla Schouw Broholm.

Kunstgødning spredt ud over hele huset

Men der har ikke alene været mange indbrud i Slotshaven - der har også været mange tilfælde med fritidshuse og kolonihavehuse, der har været udsat for hærværk.

- Hver anden-tredje nat har der været indbrud to-tre steder ad gangen, hvor de overhovedet ikke stjæler noget andet end sodavand eller et par øl, men til gengæld roder de hele huset til. For eksempel kom min nabo i går morges til et hus, hvor det mel og popcorn, han havde stående derinde, var sprøjtet ud over hele huset. Alt i skufferne var smidt ud på gulvet, siger Henrik Mohr.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge formanden for haveforeningen er beboerne i området utrygge og bange for at overnatte.
Ifølge formanden for haveforeningen er beboerne i området utrygge og bange for at overnatte. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

quote Min kunstgødning, som jeg havde stående her, var spredt ud over det hele

Frits Mohr, kolonihaveejer

En anden beboer i haveforeningen har oplevet noget lignende:

- Døren stod åben, og så tænkte jeg med det samme: Så for faen, nu er det vores tur. Jeg kommer herop, og det hele er gennemrodet, siger Frits Mohr, kolonihaveejer.

- Min kunstgødning, som jeg havde stående her, var spredt ud over det hele – ud over møblerne, sofaerne og det hele.

Artiklen fortsætter under billedet.

Da Frits Mohr kom hjem til sit fritidshus, havde ubudne gæster spredt gødning overalt i huset.
Da Frits Mohr kom hjem til sit fritidshus, havde ubudne gæster spredt gødning overalt i huset. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Beboere tør ikke længere at overnatte

De mange indbrud har sat sig præg på beboerne i området.

- De er frustrerede, og de er meget kede af det, og så er der et par stykker, der er meget utrygge ved at være her - selv i dagtimerne, fordi de er bange for, at der kommer nogen, siger Henrik Mohr.

Artiklen fortsætter under billedet.

Inge Hansen er bekymret for, om hun bliver den næste, der bliver udsat for indbrud.
Inge Hansen er bekymret for, om hun bliver den næste, der bliver udsat for indbrud. Foto: Ida Valsted TV2 ØST

Den følelse kender Inge Hansen godt. Hver gang hun kører til Slotshaven, er hun bange for, at turen nu er kommet til hende.

quote Hver dag, man kører herud, tænker man på, om det nu er gået ud over ens egen have

Inge Hansen

- Det er virkelig stressende, for hver dag, man kører herud, tænker man på, om det nu er gået ud over ens egen have, og hvor mange udgifter man får i den anledning. Det er jo ikke andet end udgifter og oprydning for havearbejderne. Det er noget værre svineri, de nogle gange efterlader, siger Inge Hansen.

Politiet beder om hjælp

Om der er tale om alvorlige drengestreger eller et større netværk af omvandrende røverigruppe, kan politiet ikke sige noget om. Umiddelbart har de ikke noget at gå efter.

- Derfor vil jeg opfordre alle borgere til at anmelde det her, når det sker, og at man giver politiet besked om al mistænkelig færden, der er i området. Det kan være personer med signalement af dem, biler og signalement af biler og de registreringsnumre, der kan være. For når man bor i sådan et område, ved man godt, hvilke biler der ikke hører til, og hvilke personer, der ikke normalt er der, siger Camilla Schouw Broholm fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Politiet har for nylig oprettet en særskilt enhed for indbrud, som tager sig af at opklare de indbrud, der er i hele politikredsen. Derudover har de sat Forebyggelsesafdelingen på sagen, som i den nærmeste fremtid vil tage en snak med beboerne og hjælpe dem med at indbrudssikre bedre og måske give oplysninger om, hvad man har set, og hvad der kan være mistænkeligt i nærheden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Indbrudstyvene er brudt ind i flere fritidshuse, garager og villaer nær Slotshaven.
Indbrudstyvene er brudt ind i flere fritidshuse, garager og villaer nær Slotshaven. Foto: Privat foto

Har anmodet kommunen om at opsætte kameraer

Beboerne i Slotshaven prøver også at gøre, hvad de kan for at forhindre flere indbrud i fremtiden.

- Vi er nogle stykker, der prøver at gå nogle runder heroppe i håb om at opdage dem. Vi er også i gang med at ansøge kommunen om at sætte kameraer op en fælles grussti, der går igennem foreningen, siger formand Henrik Mohr.

Politiet beder også om alle de oplysninger, de kan få, både fra beboere i området og andre borgere, der måtte have set eller hørt noget.

- Vi søger selvfølgelig de oplysninger, som borgerne har fra stedet deroppe, og det er klart, at vi prøver at kæde det sammen med andre indbrud. Men vi kan ikke løse det alene, og vi er ikke på stedet hele tiden, så det er rigtig vigtigt, hvis borgerne har nogle oplysninger, de kan give os.

Har du oplysninger i sagen, kan du kontakte politiet på telefonnummer 1-1-4.