Hanggliders får luft under vingerne igen

Søndag kunne hanggliders fra Tølløse endelig komme i luften igen. Sæsonopstarten blev ellers forsinket af corona.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En stor trekantet svævedrage, som man hænger fast ved, mens man ligger i en form for sovepose 300-400 meter over jorden.

Sådan lyder opskriften på den adrenalinfyldte aktivitet hanggliding.

- Det at flyve hangglider er det tætteste, man kommer på at flyve som fuglene, fortæller Frederik Vincents, instruktør i XC-Sjælland Hanggliding, Tølløse.

quote Det at flyve hangglider er det tætteste, man kommer på at flyve som fuglene

Frederik Vincents, instruktør i XC-Sjælland Hanggliding, Tølløse

Søndag kunne flere af disse hanggliders ses på himlen over Tølløse Flyveklub. Her skød XC-Sjælland Hanggliding nemlig endelig klubbens hangglider-sæson i gang.

- Vi har jo været bremset lidt af corona, men vi har lavet nogle tiltag med håndsprit og så videre, så vi kan godt gennemføre flyvningerne i dag, siger Frederik Vincents.

Udover indførelsen af håndsprit sørger klubben også for ikke at samle sig mere end 10 personer af gangen. Alle piloter har også fået en personlig plasticpose til at putte uden på hånden.  

- Det er vores egen lille opfindelse. Vi bruger den, når vi holder om radioen, forklarer Bo Christopher Klint, instruktør i XC-Sjælland Hanggliding, Tølløse.

Suset i maven kommer hver gang

En af dem, der søndag kom for at skyde sæsonen i gang, var Benjamin Pedersen, der er medlem i klubben. Selvom han har været i luften mellem 60 til 70 gange, kan suset i maven stadig mærkes, så snart han rammer de højere luftlag.

- Man er ængstelig, spændt og lidt nervøs. Man har mange forskellige blandede følelser på én gang, forklarer Benjamin Pedersen.

Artiklen fortsætter efter billedet.

- Man er ængstelig, spændt og lidt nervøs, forklarer Benjamin Pedersen.
- Man er ængstelig, spændt og lidt nervøs, forklarer Benjamin Pedersen. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Og efter nogle måneder uden luft under vingerne, skal de fleste da også lige ind i rytmen igen.

- De fleste skal lige have banket rusten af. Det har været en lang vintersæson, som har været forsinket af corona, så der er mange, der bare lige skal pakke ud og få et par optræk, fortæller Frederik Vincents.

Artiklen fortsætter efter billedet.

- Det at flyve hangglider er det tætteste, man kommer på at flyve som fuglene, siger Frederik Vincents, instruktør i XC-Sjælland Hanggliding, Tølløse.
- Det at flyve hangglider er det tætteste, man kommer på at flyve som fuglene, siger Frederik Vincents, instruktør i XC-Sjælland Hanggliding, Tølløse. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

I lære som hangglider-pilot

Selvom de fleste kom for at flyve op under skyerne søndag, var der også nogle, der måtte bevare begge ben på jorden.

- Jeg skal ud og lave lidt træning fra jorden, hvor jeg prøver at mærke, hvordan balancen og det hele føles, siger Morten Christiansen, der er elev i klubben.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Morten Christiansen er elev i klubben og skal træne på jorden og øve balance.
Morten Christiansen er elev i klubben og skal træne på jorden og øve balance. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

I klubben i Tølløse kan man nemlig blive uddannet hangglider-pilot. Det tager mellem et til tre år.

Og spørger man entusiasterne i hangglider-klubben, burde mange flere prøve kræfter med hangglideren, så man kan komme til at flyve som fuglene. 

- Det er bare nogle fantastiske naturoplevelser, man kan få. Man oplever noget, som næsten ingen andre i Danmark, de oplever, forklarer Frederik Vincents.

På nuværende tidspunkt er der 26 medlemmer i hangglider-klubben i Tølløse. De flyver alle de weekender, hvor vejret tillader det.