Hærværk sender gangbesværede på lang gåtur

En af elevatorerne på Tølløse station er ude af drift efter at have været udsat for hærværk. Det betyder, at personer, der ikke kan forcere trapperne, må ud på en omvej for at komme ned på deres perron.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var natten til 1. juledag, at ukendte gerningsmænd smadrede glasset på elevatoren på perron 2 på Tølløse Station.

Hærværket har sat elevatoren ud af drift, og det giver nu problemer for byens gangbesværede.

- Elevatoren er nødvendig for alle, der er dårligt gående, bruger rollator eller har en barnevogn med sig. Nu skal man i stedet går hele vejen udenom station. Det er omkring en kilometers gåtur gennem den nye vejunderføring, siger Kurt Gjerrild.

Han repræsenterer en arbejdsgruppe, der er blevet nedsat af tre lokale udvalg: Tølløse Lokalforum, Ældresagen Tølløse og Fællesskab Tølløse.

Gruppen er sat i verden for at få Banedanmark til at skabe forbedringer på den nye station.

Station deler byen

Det er ikke kun gangbesværende togrejsende, der får problemer, når elevatoren er ude af drift. Stationen deler nemlig byen, og den hurtigste vej fra den ene ende til den anden, er igennem perronerne.

- Alle, der bor på Kvarmløsesiden - altså på Østsiden, de skal for eksempel over på den anden side af banen, når de skal handle. Så de må også ud på den her omvej, siger Kurt Gjerrild.

Beboere ventede flere måneder

Netop elevatorerne har tidligere været årsag til problemer for beboerne i byen.

- Det, der gør, at vi er på tæerne, er, at vi sidste vinter måtte vente 2-3 måneder, da den anden elevator stod stille. Vi har derfor sagt til Banedanmark, at det her er en haster-haster-sag. Vi kan ikke vente til hverken påske eller helligtrekonger på, at det bliver løst, siger Kurt Gjerrild.

Læs også: Ødelagt elevator: Afskåret fra resten af byen

- Dårligt gående bliver kørt til det andet spor

Togleder hos Banedanmark, Hans Henrik Pinnerup, fortæller, at de er opmærksomme på problemet på Tølløse Station, og at elevatoren er blevet fejlmeldt til firmaet bag.

Præcis hvornår, der ligger en løsning klar, kan han ikke svare på. Men elevatorfirmaet har fortalt ham, at det i hvert fald ikke bliver her i weekenden, da de ikke kan få fat på de nye glaspartier nu.

For de togrejsende er der indtil videre lavet en midlertidig løsning.

- Vi har gjort det, at hvis der er passagerer med toget, der er dårligt gående, så sørger personalet for, at toget kører til spor 1 i stedet for spor 2.  Hvis man skal med toget mod Kalundborg fra spor 2, så skal man kontakte driftscentret, så sørger de for, at det tog også i stedet kommer til spor 1, siger Hans Henrik Pinnerup.