Hacker dømt for at dele Laura-Amalie og Nellies nøgenbilleder: - Den perfekte afslutning på det hele

Flere ofre var mødt op i retten, da en 22-årig mand blev idømt to år og tre måneders fængsel i sag om hacking, sextortion og deling af nøgenbilleder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En 22-årig mand fra Odsherred blev i dag, torsdag, kendt skyldig ved retten i Holbæk for at have begået hacking, blufærdighedskrænkelse, ulovlig tvang og ulovlig billeddeling samt databedrageri på en måde, der kan betegnes som systematisk.

Retten har fundet manden skyldig i 135 forhold i sagen, der omfatter i alt 64 forurettede, primært unge kvinder.

En stor del af ofrene er unge kvinder fra Odsherred, men det er også gået ud over unge kvinder fra andre steder i landet. Flere af ofrene havde i forvejen en relation til manden. Nogle af dem gik på den samme skole og på det samme gymnasium. Nogle af ofrene har forklaret i retten, at de betragtede ham som en god ven.

quote Jeg er sindssyg glad. Dommen blev meget mere, end vi havde håbet på

Nellie Axelsen, offer i sagen

Flere af ofrene har fulgt retssagen, der begyndte i slutningen af september 2021. Af dem var to ofre sammen med deres pårørende i dag mødt op for at overvære domsafsigelsen. En af dem er Nellie Axelsen.

Hun fortæller efter domsafsigelsen til TV2 ØST, at også mange pårørende i dag var mødt frem, og der fra tilskuerpladserne i retten blev draget et lettelsens suk, da dommen blev læst op.

- Jeg er sindssyg glad. Dommen blev meget mere, end vi havde håbet på – og turde håbe på. Han fik jo to år og tre måneder – vi havde maksimalt håbet på, at han fik en plet (på straffeattesten, red.), og nu blev han ført ud af politiet, siger Nellie Axelsen og tilføjer:

- Det var bare den perfekte afslutning på det hele – og vi skal fejre det. Det kunne ikke være bedre. Vi har ventet mange år på det her.

Laura-Amalie Heitmann er et af ofrene i sagen.
Laura-Amalie Heitmann er et af ofrene i sagen. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Også Laura-Amalie Heitmann havde set frem til i dag. Hun blev meget rørt i retslokalet, fortæller hun:

- Jeg har det megadejligt. Jeg er vildt lettet, og jeg havde slet ikke regnet med, at det ville gå så godt. Så jeg er megaglad.

Hun er også glad for, at den nu dømte 22-årige mand i sagen valgte ikke at anke.

- Det var sygt, han bare tog den – det var på en måde også det mindste, han kunne gøre, så kan vi få noget fred ikke.

Fik delt sex-video

22-årige Nellie Axelsen, der er vokset op i Asnæs, fortæller, at hun i april 2019 blev kontaktet af en bruger på Snapchat. Hun var 19 år på daværende tidspunkt. Brugernes profilnavn var genkendeligt. Det var navnet på en fyr, som var et par år ældre end hende.

Efter en kort samtale refererede brugeren til to videoer, han havde lagt op på profilens "my story".

- Det var så videoer af mig uden tøj på, fortæller Nellie Axelsen.

quote Det er sindssygt grænseoverskridende. Man bliver bange, fordi man ikke ved, hvem der er i besiddelse af de her ting

Nellie Axelsen, offer i sagen

Videoerne var ifølge Nellie Axelsen blevet hacket fra en tæt veninde, der havde videoerne liggende på sin snapchat-konto. Ifølge Nellie Axelsen kan man i den ene video se, at hun går ind på sin venindes værelse uden tøj på og holder sig for brysterne. I den anden video har hun sex med sin ekskæreste.

Da Nellie Axelsen så, at videoerne var blevet delt på brugerens profil, blev hun chokeret.

- Det er sindssygt grænseoverskridende. Man bliver bange, fordi man ikke ved, hvem der er i besiddelse af de her ting. Man føler, man ikke har noget privat længere, og at alt står for åben skue, fortæller hun.

Efterfølgende forsøgte brugeren at afpresse Nellie Axelsen til at sende flere nøgenbilleder ved at true med af offentliggøre videoerne på andre sociale medier. Nellie Axelsen afviste truslen.

Nellie Axelsen fandt ud af, at der var tale om en falsk profil. Hun ved ikke, hvor mange der har set videoerne. Hun fortæller dog, at hun engang til en fest blev konfronteret af en fremmed mand, der viste hende en af videoerne og spurgte, om det var hende.

"Skriv, hvis I vil have flere"

Et andet offer i sagen er 18-årige Laura-Amalie Heitmann fra Fårevejle.

Hun var på Vig Festival i 2018, hvor hun stod og optog en video af en koncert, da hun pludselig blev logget ud af sin Snapchat-konto. På det tidspunkt troede hun blot, at appen var gået ned. Hun forsøgte gentagne gange at logge ind på sin profil igen. Uden held.

Efter en halv times tid væltede det ind med beskeder fra venner og bekendte.

- De spørger, om jeg er klar over, at der er lagt billeder op på min profil af mig uden tøj.

quote Jeg syntes, det var vildt ubehageligt. Jeg havde ingen idé om, hvem det var

Laura-Amalie Heitmann, offer i sagen

Laura-Amalie Heitmann havde billeder af sig selv topløs og i undertøj i en privatmappe på sin snapchat-konto.

- Det var billeder, jeg selv havde taget og havde gemt for mig selv, fortæller hun.

Hendes Snapchat-konto havde ifølge Laura-Amalie Heitmann på daværende tidspunkt tilknyttet i omegnen af 500-600 personer, som billederne derfor har været tilgængelige for.

- Jeg syntes, det var vildt ubehageligt. Jeg havde ingen idé om, hvem det var, og jeg var slet ikke herre over, at der sad et andet menneske og lagde billeder op af mig, fortæller hun.

Senere modtog Laura-Amalie Heitmann en besked fra en ukendt Snapchat-profil.

I beskeden stod der: “Hej Laura. Kan du huske mig?”

Hun kunne se, at profilen havde delt nøgenbilleder af hende med teksten “skriv, hvis I vil have flere”.

Laura-Amalie Heitmann bad hackeren om at slette billederne, men fik at vide, at hun skulle sende andre nøgenbilleder til ham, hvis ikke de eksisterende billeder skulle deles yderligere på sociale medier.

Laura-Amalie Heitmann sendte ingen billeder, men gik til politiet.  

Gammel klassekammerat

Flere af ofrene kommer fra Asnæs og omegn, hvor den i dag 22-årige mand også er vokset op. I en privat Facebook-gruppe har en gruppe piger i årevis opdateret og advaret hinanden mod hackeren. De forsøgte også at regne ud, hvem der kunne stå bag.

- Vi havde på et tidspunkt en mistanke om, at det kunne være en pige, som vi måske var uvenner med, fortæller Nellie Axelsen.

I april 2020 sigtede politiet en person i sagen. Laura-Amalie Heitmann, der boede i Fårevejle på daværende tidspunkt, fik den 22-åriges identitet oplyst. Hun havde aldrig set ham før.

- Det var surrealistisk. Jeg synes, det var underligt. Det var en mand, jeg aldrig nogensinde har snakket med, men det var en mand, der vidste mere om mig, end nogen anden gør, for han har set alle mine ting, fortæller hun.

Ligeså chokerende var identiteten for Nellie Axelsen. Dog på en anden måde. Hun kendte den 22-årige i forvejen. De havde gået i den samme folkeskoleklasse. 

- Han har været så tæt på. Vi har brugt mange timer sammen. Han har været i mit hjem. Jeg begyndte at tvivle på, om man overhovedet kan stole på folk, fortæller Nellie Axelsen. 

Fylder stadig i hverdagen

Både for Nellie Axelsen og Laura-Amalie Heitmann har oplevelserne haft stor påvirkning på deres skolegang og mentale helbred.

- Jeg begyndte at opføre mig åndssvagt, pjække fra skolen, drikke alkohol og tage stoffer. Jeg har skåret mig selv op og ned ad benene. Det har haft store konsekvenser, fortæller Nellie Axelsen, der ikke længere bor i Odsherred.

quote Jeg fortryder ikke, at jeg har taget billederne. Jeg tog dem i god tro

Laura-Amalie Heitmann, offer i sagen

Laura-Amalie bor i dag i en lejlighed i Hørve. Hun går stadig med angsten for, at forbipasserende i nærområdet har set billederne.

- Vi bor i en kommune, hvor alle kender hinanden. Det der med, at jeg hele tiden er bange for, hvordan folk kigger på mig. Jeg lægger hele tiden mærke til, om folk kigger på mig. Jeg føler mig som hende, alle har set uden tøj på. Det har haft store konsekvenser for mig. Jeg har svært ved at gå ned at handle for mig selv. Min selvtillid er der ikke mere. Jeg ved, at der nogen, der stadig har de her billeder, fortæller hun. 

Fortryder du, at du havde billederne?

- Nej, jeg fortryder ikke, at jeg har taget billederne. Jeg tog dem i god tro, og jeg havde aldrig tænkt over, at folk kunne være så usle. Jeg havde aldrig forestillet mig, at der var én, der ville hacke sig ind og dele mine ting. Aldrig, fortæller hun.

Nellie Axelsen mener heller ikke, at der bør placeres skyld hos hende og de andre ofre:

- Man bliver først ramt af det. Er det min egen skyld? Men det er det ikke. Det er mine private ting, siger hun. 

Begge kvinder håber, at sagen kan kaste mere lys over digitale krænkelser.

- Jeg synes, det er vigtigt at sætte fokus på, at de her ting sker, siger Laura-Amalie Heitmann.

Hacking via nulstillingskoder

I flere tilfælde har den 22-årige skaffet adgang til private billeder og videoer på ofrenes konti på sociale medier ved at udnytte nulstillingskoder eller ved at låne adgangskoder til for eksempel musiktjenesten Spotify, hvorefter de udleverede adgangskoder er blevet brugt til at skaffe adgang til andre konti på sociale medier, fordi koderne har været ens.

I et enkelt tilfælde har den 22-årige gættet en anden persons kode. Manden har hacket sig ind på en række forskellige konti på Snapchat, Instagram, Messenger, Facebook og i nogle tilfælde også email-konti og Paypal-konti.

Sagen har kørt ved Retten i Holbæk siden slutningen af september 2021. Retssagen har været behandlet på 12 retsdage med 49 vidneafhøringer i retten. 13 vidneafhøringer frafaldt grundet tiltaltes tilståelse.

I forårets 2020 foretog Kriminalforsorgen en personundersøgelse af den dømte. Her mente man ikke, at var grundlag for at foretage en mentalundersøgelse. Den 22-årige har en gymnasial uddannelse og har fast arbejde. Han er flyttet hjemmefra og har ikke længere bopæl i Asnæs.

Den 22-årige mand har forklaret i retten, at han fortryder, hvad han har gjort. Han fortalte, at det startede i en ung alder, da han selv blev hacket. Han fandt ud af, hvor nemt det var, og derefter ”tog det ene det andet”. Han forklarede i retten, at det var kommet bag på ham, hvor store konsekvenser, det havde haft for ofrene, og at det havde været hårdt at se ofrenes reaktioner i retten.