Gyllelugt plager beboere: Lokalpolitiker retter kritik mod Christiansborg

For stramme regler gør det næsten umuligt for Holbæk Kommune at hjælpe de borgere i Tingerup, der plages af en lokal landmand med udvidelsesplaner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Gyllelugt og os.

Det er dagligdagen for borgerne i Tingerup i Holbæk Kommune. Borgerne frygter, at det i sidste ende kan gå ud over værdien af deres ejendomme. Men trods stor utilfredshed ser det ikke ud til, at det bliver bedre.

Landsbyens svineproducent familien Kjær Knudsen vil udvide deres produktion på Bolettesminde fra 20.000 til 24.000 slagtesvin. Og han ser ikke kritikken, som noget særligt – det er en del af det at drive en virksomhed.

Hos lokalpolitikeren John Harpøth (DF), der er formand for Klima og Miljø i Holbæk Kommune, rettes kritikken nu mod Christiansborg.

quote De har lavet for stramme regler for kommunerne, fordi vi har ikke noget råderum omkring de her lovgivninger

John Harpøth (DF), der er formand for Klima og Miljø i Holbæk Kommune

- De har lavet for stramme regler for kommunerne, fordi vi har ikke noget råderum omkring de her lovgivninger, der er lavet på Christiansborg, siger han.

Folketinget skal ændre lovgivningen

Men er det ikke meget godt, at der ikke er særregler for de forskellige kommuner?

- Jeg ved godt, at mange har det sådan. Men når vi har nogle landmænd eller produktionsapparater, som ikke yder den gode kontakt til omgivelserne og prøver at løse det i samråd med borgere og naboer, så er der et problem, og så ville vi gerne have nogle håndtag at dreje lidt på, siger John Harpøth.

Reglerne for landbruget er noget, Dansk Folkeparti støtter op om – er du uenig i dit partis linje?

- Nej. Reglerne er jo okay. Men jeg ville da til enhver tid sige til politikerne på Christiansborg, at ”der er nogle ting, I skal lave om”, og gør det muligt for kommunerne rundt omkring at kunne dreje på nogle ekstra håndtag, give os nogle værktøjer, så vi kan arbejde med de ting, lyder det fra John Harpøth.

Dialog er vejen frem

Dansk Folkeparti plejer at være fortaler for vækst og arbejdspladser. I den her sammenhæng er det på bekostning af nogle utilfredse borgere. Vil du stoppe væksten?

master_gylde.transfer.jpg
Læs også
Modstand mod mere gylle i Holbæk: - Vi er bange for, at ejendomsværdien herude vil falde
master_gylde.transfer.jpg
Læs også
Modstand mod mere gylle i Holbæk: - Vi er bange for, at ejendomsværdien herude vil falde

- Det vil jeg ikke, siger John Harpøth og fortsætter:

- Men jeg prøver også hele tiden at sige både til landmanden og det produktionsapparat, der er derude, at man skal have en god dialog og udvise det gode landmandskab. Det kommer man rigtig langt med. Dialogen er vejen frem, men hvis man ikke har lyst til det og udelukkende satser på sig selv og det nære, så er det ikke vejen frem. Og der tror jeg, vi fejler. 

Intet kan bremse landmanden

Derfor ser John Harpøth ikke en lys fremtid for borgerne i Tingerup.

- Jeg tror ikke, vi kan gøre noget for at bremse Peter Kjær. Vi kan være opmærksomme på de ting, der foregår omkring de her miljøgodkendelser og spørge administrationen og bede dem om, at vi får det op i udvalget og måske også byrådet. Det er sådan set det, vi kan gøre. Hvis vores administration følger lovgivningen, så er det ret svært, fordi råderummet ikke er så stort, siger han.

Så du vil jagte et hul, hvor han måske kunne have fejlet i forhold til miljø?

- Vi jagter altid huller og vi spørger altid administrationen, om der er en mulighed for, at vi kan gå ind og begrænse de her ting. Gøre et eller andet for, at det bliver tåleligt at bo i de her områder.


Nyhedsoverblik