Grønt lys fra udvalg: Ny moské i Holbæk kan blive en realitet

Lokalplanen kan ændres, så Holbæks tyrkisk-islamiske forening kan flytte sin nuværende moské på Smithsvej til en ny beliggenhed på K. P. Danøsvej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Moskéen i Holbæk har fået pladsmangel, og derfor har byens tyrkisk-islamiske forening søgt kommunen om tilladelse til at bruge området på K.P. Danøsvej 5 i Holbæk til formålet i stedet.

Ansøgningen har splittet byrådspolitikerne, men onsdag formiddag var sagen til behandling i kommunens økonomiudvalg, og da det kun var Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, der stemte imod, er Holbæks tyrkisk-islamiske forening altså et skridt nærmere en ny moské.

Af tegningerne af projektet fremgår det, at moskéen bliver større end den nuværende og udstyret med en kuppel.

Ændring af lokalplan

Den ny moské kræver ændringer i den gældende lokalplan. Lokalplanen skal nu i høring, før byrådet kan vedtage den endeligt om et halvt års tid. 

- På Økonomiudvalgets møde i dag er det blevet et ja til at lave en lokalplan for en ny moské. Det respekterer jeg fuldt ud, at flertallet har besluttet, og nu glæder jeg mig til det kommende arbejde, vi skal have lavet, siger borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S). 

Socialdemokraterne stemte i dag imod forslaget alene på grund af projektets placering.

- Vi mener ikke, at det skal være et industriområde, siger borgmesteren til TV ØST.

MOSKE001.jpg
Læs også
Politikerne er splittede om ny og større moské i Holbæk
MOSKE001.jpg
Læs også
Politikerne er splittede om ny og større moské i Holbæk

Dansk Folkeparti stemte også imod ændringen af lokalplanen, men kom altså i undertal.

- Det er da brandærgerligt, at det er sådan, men vi må jo respektere et flertal i kommunalbestyrelsen, siger John Harpøth (DF).

- Lige her og nu betyder det ikke så meget, men det kommer det til på sigt, fordi det muslimske samfund får mere og mere magt. Og det vil vores borgere og samfundet komme til at mærke. 

Lille sejr til modstanderne

De oprindelige tegninger af moskéen viser også minareter, som svarer til en kirkes klokketårn og bruges til at kalde til bøn. Men de er taget af bordet efter Økonomiudvalgets møde onsdag.

- Vi har da fået et lille skub på vejen i dag, når vi ikke skal have minareter derude. Det er da en lille sejr, siger John Harpøth.

I debatten før onsdagens udvalgsmøde har det blandt andet været kritiseret, at imamen, der driver moskéen, betales af den tyrkiske regering.

- Det er et problem, at den her moské drives af en imam, der er betalt og udsendt af den tyrkiske regering, og jeg bryder mig ikke om de toner, der strømmer ud fra Ankara med Præsident Erdogan. Derfor synes jeg ikke, det skal have bedre vilkår for at finde udbredelse her i Holbæk, sagde Jeppe Jakobsen (DF) tidligere til TV ØST.

Debatten gik også så vidt, at Venstrepolitikeren Rasmus Brandstrup Larsen oplevede en ren shitstorm på sin Facebook-profil, fordi han i et opslag viste sin støtte til en ny moské.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den nye og større moské skal også fungere som kulturcenter. 

- Vores medlemmer er aktive i foreningslivet. De har børn, der spiller fodbold, tennis og basket. Det er ment som frikvartersmuligheder, så når vi laver arrangementer og koranskole, er der mulighed for, at vores børn kan lave idræt, fortæller Hikmet Tuncer, som er formand for Holbæks tyrkisk-islamiske forening.

Artiklen er opdateret
Artiklen er opdateret med citater fra medlemmer af Økonomiudvalget. Tidligere fremgik at Emrah Tuncer (R) havde stemt for forslaget, men det er ikke korrekt. Emrah Tuncer har ikke stemt, da han er inhabil i sagen.

 


Nyhedsoverblik