Ghetto-exit skaber glæde: - Det betyder rigtig meget for os, at det her kedelige stempel nu er væk

Boligområdet Agervang i Holbæk bliver ikke glemt, nu hvor det er røget af ghettolisten, lover kommunens borgmester.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ayan Ahmed er lykkelig.

Hun er beboer i Vangkvarteret i Holbæk og kunne tirsdag smile stort over, at området Agervang nu officielt ikke længere kan kategoriseres som en ghetto.

Meldingen kom i forbindelse med regeringens opdaterede liste over ghettoer i Danmark.

- Det betyder rigtig meget for os, at det her kedelige stempel nu er væk. Udadtil er vi blevet set på som et sted, folk ikke gider at bo, siger hun.

quote Det er vildt, at vi på så kort tid er kommet dertil, hvor vi ikke længere er på ghettolisten

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester, Holbæk

Det er Transport- og Boligministeriet, der står bag listen, som bliver opdateret en gang om året. Listen blev lavet første gang i 2011, og lige siden har Agervang haft stemplet som ghetto.

Ayan Ahmed fortæller, at det at bo i en ghetto har haft betydning for hendes børn.

- Mine børn ser også nyheder, er på de sociale medier og hører ting i skolen om, at de bor i en ghetto. Det er et rigtig hårdt ord at bruge, også i deres ører, så det er rigtig godt, at de nu kan sige: Vi er ikke en del af det mere.

Borgmestergaranti

En afgørende faktor for, at Agervang er røget af ghettolisten, er beskæftigelsen. Flere er kommet i arbejde. 

Det er sket i et tæt samarbejde mellem boligområdet og Holbæk Kommune, som sender beskæftigelsesmedarbejdere ud i området flere gange om ugen, som kan hjælpe og vejlede beboerne om praktiske ting som at udfylde ansøgning og CV. 

Projektleder i Vangkvarteret Mia Møller-Andersen fortæller, at beskæftigelsen er en af flere ting, der har fået boligområdet væk fra ghettolisten.

- Det er mange indsatser og mange aktiviteter, der gør, at vi lige nu oplever, at tallene udvikler sig positivt i Vangkvarteret. Vi har også fokus på sundheden og økonomien hos vores beboere, siger hun.

DISSE OMRÅDER ER UDGÅET AF LISTEN MED GHETTOOMRÅDER:

Borgmester i Holbæk Kommune Christina Krzyrosiak Hansen (S) udtrykker også stor glæde over nyheden og siger, at det er resultatet af to års hårdt og fokuseret politisk arbejde, der begyndte i 2018.

- Det er vildt, at vi på så kort tid er kommet dertil, hvor vi ikke længere er på ghettolisten. Det er dygtige medarbejdere i kommunen, alle dem i boligorganisationerne og beboerne i Agervang, som fortjener den helt store ros, siger hun.  

Hun udsteder samtidig en garanti til beboerne om, at politikerne ikke vil glemme boligområdet.

- Vi kommer ikke til at slippe det politiske fokus, og de midler, vi bruger lige nu i Vangkvarteret, vil fortsætte med at være der, for vi skal stadig arbejde med området og den helhedsplan, vi har besluttet.

Håber på et bedre ry

For Ayan Ahmed er det håbet, at Agervang fremadrettet får et bedre ry.

- Og at byen omkring os kan se, at vi er et trygt og godt sted at være, og at mine børn kan blive stolte af at bo her, siger hun. 

Udover Agervang er boligområdet Lindholm i Nykøbing Falster også fjernet fra ghettolisten, men anses fortsat for at være et udsat boligområde. Ringparken i Slagelse og Motalavej i Korsør har stadig ghettoprædikatet siddende på sig sammen med 13 andre boligområder. 

Se tv-indslaget fra Agervang tirsdag aften: