Gæst meldte restaurant til Fødevarestyrelsen – blev hængt ud på nettet og modtog trusselsbrev

Feriegæst på Orø fik udstillet navn og nummer på nettet og modtog anonymt trusselsbrev, efter Fødevarestyrelsen på baggrund af hendes tip lukkede en restaurant.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Der var simpelthen så beskidt. Den varme mad i buffeten var i bedste fald lunken i sin temperatur – og den kolde mad så ud til at have været opbevaret for varmt.

En ulækker madoplevelse på forlænget weekend med familien på Orø er endt i et mareridt for Catharina Friis fra Asnæs.

Efter hun tippede Fødevarestyrelsen om restauranten Den Gode Viking, og styrelsen efterfølgende valgte at lukke restauranten midlertidigt, oplevede hun at blive hængt offentligt ud på nettet og efterfølgende modtog et anonymt brev i sin postkasse, som hun føler sig truet af. 

Det fører nu til, at hun vælger at politianmelde sagen.

- Jeg vil ikke finde mig i det, så jeg har lavet en aftale med politiet på mandag, hvor jeg vil anmelde dels virksomhedens offentliggørelse af mine personfølsomme oplysninger og også tale med dem om det anonyme brev, siger Catharina Friis.

Styrelse lukkede straks spisestedet

Sagen begyndte først i denne måned, hvor familien var på en smuttur til Orø med familien. Her tog de et par overnatninger.

Søndag den 5. juli skulle familien spise ude og valgte Den Gode Viking, da den reklamerede med buffet. Trods et noget slidt udseende valgte familien i første omgang at spise på restauranten - noget, de ved nærmere eftertanke fortrød.

- Der var simpelthen så beskidt overalt. Smørret var smeltet til olie, og maden virkede varm. Det var decideret ulækkert, og vi blev bange for at blive syge ved at spise der, siger Catharina Friis.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Michael Johannsesen

Catharina Friis skrev efterfølgende til Fødevarestyrelsen om Den Gode Viking for at beskytte andre borgere mod at blive syge.

Ved kontrollen fandt styrelsens kontrollanter så rystende forhold, at de straks valgte at lukke restauranten og give en bøde på 5.000 kroner til virksomheden. Noget, der ifølge styrelsen selv sker yderst sjældent. 

Ekspert: Udlevering er ulovligt

Fødevarestyrelsen var nødt til at komme tilbage flere gange, før Den Gode Viking igen fik lov til at åbne. Restauranten har efterfølgende fået en glad smiley.

Samtidig med anmeldelsen til Fødevarestyrelsen skrev Catharina Friis en negativ anmeldelse af stedet på anmeldelsestjenesten på Google Maps. Den er skrevet kontant og i en hård tone, og blandt andet påklædningen hos en ansat kritiseres.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 

Virksomheden svarede vredt på indlægget – men efter Fødevarestyrelsens første besøg blev virksomhedens kommentar ændret, så Catharina Friis fik hængt sit telefonnummer og private email-adresse ud på siden. Der er samtidig henvisninger til Catharina Friis’ anmeldelse i både reaktionen og i det anonyme brev, der torsdag i denne uge landede i hendes postkasse.

At skrive telefonnummer og private email-adresse på en offentlig side på internettet er ulovligt, siger kommunikationsrådgiver Abelone Glahn, der har speciale i beskyttelse mod digital chikane. 

- Ifølge databeskyttelsesloven, så er det her en overskridelse af, hvad man må gøre med personfølsomme data.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 

Selvom der er hentydninger til anmeldelsen i både det anonyme brev og reaktionen på Google Maps, så mener Catharina Friis dog ikke, at hun var for hård i sin omtale af hverken virksomheden eller den ansattes påklædning. 

- Jeg synes altså, at jeg skriver i en ordentlig tone. Men det er som om, at de tolker på det, som jeg skriver, og gør det værre, end det er. Jeg har altså ikke sagt noget om ekspedientens kropsbygning. Jeg synes bare ikke, at det er ordentligt eller appetitvækkende at få serveret min mad af en ansat i en tank-top med et håndklæde i bæltet til at tørre beskidte fingre af i, siger hun og tilføjer, at hun er ked af, at hun har såret den her person.

Abelone Glahn mener, at det hårde sprog på nettet uanset parterne kan blive et problem. 

- Jeg synes desværre, jeg tit ser den slags ting gå over gevind. Det er nemt at reagere over mobilen, og vi tænker ikke over, hvor ondt det kan gøre, og hvor forkert det kan være, og vi kender ikke den andens situation, siger hun.

Catharina Friis er ikke den eneste kunde, der får en hård medfart på Googles anmeldelsesside af restauratøren fra Orø. To andre eksempler lyder sådan her:

At der kommer sådan en snob ind og ikke lige kommer i centrum, det beklager jeg. Resten af dit ævl er jo bare fordi, man bliver tøsefornærmet.

Alene at du ikke har nosser nok til at sige noget, mens du er her viser, at du er et skvat og samtidig fuld af løgn. 

Ifølge brancheorganisationen Horesta hører situationen mellem Catharina Friis og Den Gode Viking til sjældenhederne.

- Vi opfordrer generelt til, at tag fat i restauratøren og gør opmærksom på problemet og få det løst på stedet, hvis der et et problem, når man er ude at spise, siger medlemschef Nadeem Wasi.  

Er ked af brevet

Catharina Friis er ked af det anonyme brev, hvor hun bliver kaldt for en møjso, møgkælling og nedladende so.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 

- Jeg synes, at de truer mig. For det første forsøger de at hænge mig op på ting, som jeg ikke har sagt. For det andet, så viser de jo også, at de ved, hvor jeg bor, og hvem jeg er. Jeg er dog glad for, at der er frimærke på brevet, så de har ikke været forbi min postkasse for at ligge det. Det er jeg glad for, siger hun.

Catharina Friis understreger, at hun ikke ved, hvem der står bag trusselsbrevet.

- Det er ikke underskrevet, og vi kan ikke vide, om det er virksomheden selv, stamkunder eller folk omkring virksomheden, der står bag. Det er bare ubehageligt, siger hun.

TV2 ØST har været i kontakt med Den Gode Viking, der ikke har nogen kommentarer, men dog siger, at den ikke har kendskab til trusselsbrevet.